Aftales med læreren
ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Faglige forudsætninger:
Ønskelige forudsætninger:
Deltagerbegrænsning:
Maksimum: 60
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Give en detaljeret beskrivelse af, hvordan måling af effekter på genekspression i humane celler kan bruges til at identificere og effektkarakterisere bioaktive komponenter i fødevarer.
Læse forskningsartikler kritisk, herunder forholde sig kritisk til præsenterede forskningsresultater.
Fremkomme med hypoteser for hvorledes næringsstoffer og bioaktive komponenter direkte eller indirekte påvirker cellers metabolisme og aktivitet udfra forskningsartikler.
Skriftligt formulere en hypotese for et næringsstofsmekanisme og underbygge hypotesen udfra forskningsresultater fra udvalgte artikler.
Mundtligt præsentere en problemstilling og hypotese klart og kortfattet.
Forklare hvorledes kosten via effekter på tarmfloraen kan påvirke kroppens sundhedstilstand.
Definere begreberne genpolymorfisme, metagenom, epigenetics, gentranscription, proteom, i relation til kost og sundhed.
Bearbejde/diskutere forskningsartikler og fremsætte relevante hypoteser parvis eller i mindre grupper.
Definere begrebet biomarkører i relation til sundhed og sygdomsrisiko.
Kursusindhold:
Kurset består af forelæsninger og superviseret projektarbejde fuld tid i 3 uger. Forelæsningerne omhandler: A) Den nyeste forskning indenfor relationerne mellem menneskets gener, genpolymorfisme, genprodukter og sygdomsrisici. B) Humanfysiologiske biomarkører som markører for sygdomsrisiko, herunder kort metodegennemgang. C) Specifikke single nucleotid polymorfismer (SNPs) som markører for sygdomsrisiko og/eller som årsag til sygdom. D) Potentielle sundhedsfremmende, og multifaktorielle, effekter og effektmekanismer af bioaktive kostkomponenter. E) Funktionelle fødevarer. F) Individualiserede kostplaner/-råd versus generelle nærings-stofanbefalinger. Kursets uge 2-3 vil primært blive brugt til projektarbejde (parhold) og kollokvier med udvalgte cases; udvalgt forskningslitteratur stilles til rådighed for de studerende til forskellige definerede bioaktivitet-nutrigenomics opgaver: Bl.a. bioaktive stoffer i vegetabilier, fibre og phytokemikalier i frugt og grønt, forskellige lipidklasser; effekter på ekspression af enzymer og cytokiner af n-3 fedtsyrer i fiskeolie; effekter af kostkomponenter på tarmens mikrobiota, potentielle cancerogene/anticancerogene effekter af, mættet fedt, rygning, fibre, mm. Under arbejdet med de udvalgte cases skal de studerende aflevere fastsatte afløsningsopgaver. Som en del af projektarbejdet vil der desuden være kollokvier og diskussioner af forskningsartikler, afsluttende med projektfremlæggelser og rapportafleveringer for hvert enkelt hold.
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod 5. semester-studerende på bacheloruddannelsen i Sundhed og Produktion. Studerende optaget på denne linje har fortrinsret til kurset.