At give kendskab til de kemiske grundprincipper samt kemiens anvendelse i det moderne samfund.
Læringsmål:
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
Redegøre for sammenhængen mellem et stofs empiriske formel og dets molekylformel, samt beregne et stofs empiriske formel ud fra den procentvise sammensætning.
Beregne oxidationtrin og afstemme redoxreaktioner.
Formulere idealgasloven og redegøre for betydningen af partialtryk.
Definere termodynamikkens første og anden hovedsætning, og forstå betydningen af ændringer i enthalpi, entropi og Gibbs fri energi.
Anvende standardenthalpier eller bindingsenergier til beregning af varmetoninger for kemiske reaktioner.
Klassificere de tre hovedtyper af stærke bindinger og relatere dem til elektronegativitetsforskelle.
Redegøre for strukturen af molekyler og sammenhængen mellem densitet og enhedscelle for krystaller.
Beskrive hovedtyperne af organiske forbindelser og betydningen af chiralitet.
Beregne kolligative egenskaber for opløsninger.
Beregne reaktionsordener og aktiveringsenergier for kemiske reaktioner.
Opskrive ligevægtskonstanten for en reaktion og beregne ligevægtsammensætningen samt pH i opløsninger.
Beregne elektrokemiske cellers elektromotoriske kraft og dennes koncentrationsafhængighed samt forstå virkemåden af batterier, brændselsceller og korrosion.
Kursusindhold:
Atomer og det periodiske system. Kemisk binding og molekylers og krystallers struktur. Gasser, væsker og faste stoffer. Energi, entropi og kemiske reaktioner. Kemisk ligevægt. Reaktionskinetik og katalyse. Redoxreaktioner og elektrokemi. Frysepunktssænkning og osmotisk tryk. Syre/base ligevægte. Introduktion til organisk kemi og biokemi.
Litteratur::
Lærebog: Raymond Chang: General Chemistry, The Essential Concepts, 5th Edition, McGraw-Hill 2008.
Bemærkninger:
Kurset omfatter kernestoffet i kemi og er forudsætning for andre grundfag samt mere teknisk prægede fag. Forelæsningerne vil inkludere demonstrationsforsøg og belyse kemiske aspekter af hverdagsfænomener og avanceret teknologi.