2006/2007

31700 Elteknologi - økonomi, politik og teknik

Engelsk titel: 


Electric Power Technology - economy, politics and technology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

 
Kursus for diplomingeniørstuderende
Kursus for civilingeniørstuderende- Grundlæggende kursus


Skemaplacering:

Januar

 

Undervisningsform:

Seminarer, ekskursioner, gruppearbejde

Kursets varighed:

3-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

32200

Pointspærring:

Ønskelige forudsætninger:

                                          

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  50
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende indsigt i elsektorens teknologiske problemstillinger set ud fra de givne politiske og økonomiske vilkår. Der vil blive fokuseret på problemorienteret projektarbejde, der er konkret relateret til de virksomheder, der besøges under kursusperioden.


Kursusindhold:

Kurset giver en introduktion til centrale teknologiske, økonomiske og politiske problemstillinger inden for elsektoren. Teknologiske udfordringer, når det gælder fremtidens elsystem, sættes i fokus ved behandling af emner som nye energiteknologier og nye krav til elsystemets opbygning og funktionalitet. Aktuelle temaer belyses gennem ekskursioner og forelæsninger givet af eksterne forelæsere fra industrien, forskningsinstitutioner, myndigheder og brancheforeninger. Ekskursionerne omfatter blandt andet besøg til havmøllepark, transformerstation, kabelfabrik og flere virksomheder. Turene er typisk af 1-dags varighed, med undtagelse af en 4-dages ekskursion i anden kursusuge. Ekskursioner og forelæsninger følges op af gruppearbejde. Grupperne skal på baggrund af de behandlede temaer selv definere og gennemarbejde en problemstilling indenfor elteknologi. Kurset lægger endvidere vægt på at opøve færdigheder inden for metodelæring, formidling og projektarbejde generelt.


Bemærkninger:

Kurset kan med fordel kombineres med et efterfølgende Fagprojekt, bachelor projekt eller specialkursus, hvor det i kurset definerede projekt gennemføres.

Kurset gennemføres i et samarbejde mellem ØRSTED.DTU (Elteknik) og DEFU (Institut for forskning og udvikling inden for dansk elforsyning). Af hensyn til tilrettelæggelse af bl.a. ekskursioner er tilmelding til kurset bindende. Kursets form, dvs. spec. 4-dages ekskursionen, forudsætter et sponsorat fra Dansk Energi.


Kursusansvarlig:

Esben Larsen, 329, 107, (+45) 4525 3512, ela@elektro.dtu.dk  
Jacob Østergaard, 325, 054, (+45) 4525 3501, joe@elektro.dtu.dk  
Erik Herse, 325, 048, (+45) 4525 3533, her@elektro.dtu.dk  
Anne Cathrine Gjærde, acg@defu.dk  

Institut:

31 Ørsted DTU

Ekstern samarbejdsinstitution:

DEFU

Nøgleord:

Elteknologi, Energi, Marked, Økonomi
Sidst opdateret: 5. juli, 2006