2006/2007

27944 Bioteknologi og procesdesign

Obligatorisk kursus på Diplom kemi- og bioteknologi. Kursets varighed 1 semester + 3 ugers periode.

Engelsk titel: 


Biotechnology and process design

Sprog:


Point (ECTS )

  15

Kursustype:   

Kursus for diplomingeniørstuderende
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2A og F5A og F5B og Juni
E2A og E5A og E5B og Januar

F4A eller E4A vil benyttes et fåtal gange til praktiske øvelser Kurset udbydes første gang F 2007


 

Undervisningsform:

Klasseundervisning, kollokvier og gruppearbejde. Obligatoriske laboratorieøvelser. Obligatoriske afløsningsopgaver. Integreret forløb af teori og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger + 3-uger

Eksamensplacering:

F2A,   E2A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

27941.27942

Pointspærring:

Obligatoriske forudsætninger:

Faglige forudsætninger:

                                          

Overordnede kursusmål:

Den enkelte studerende skal være i stand til at udvikle en løsning på et bioteknologisk procesproblem. Mere specifikt skal man efter kurset kunne designe strategier til stammeforbedring samt designe en fermenteringsproces i sin helhed baseret på kendskab til proceskinetik og viden om forskellige mikroorganismers metabolisme. Man skal også kunde designe passende oprensningsoperationer. De studerende skal kunne beherske simple laboratorieteknikker, og fremskaffe fysiske, kemiske og biokemiske data til brug for beregninger samt være fortrolige med de basale koncepter af GXP og forsøgsdesign.


Kursusindhold:

Laboratorieforsøg og teori om fermenteringskinetik- og teknologi, samt oprensning af fermenteringsprodukter med forskellige metoder, f.eks. kromatografiske, filtrering, krystallisering og centrifugerings metoder, med udgangspunktet i kemitekniske enhedsoperationer. Stammeudvælgelse. Batch, fed-batch og kemostat fermenteringer. Mikrobiel proceskinetik. Formulering af tekniske substrater. Styring af procesparametre f. eks. beluftning og omrøring. Instrumentering og regulering af fermenteringsprocesser. Der arbejdes også med problemformulering, forsøgsplanlægning, statistiskbehandling af resultater, litteratur og informationssøgning samt GXP.
De studerende arbejder selvstændigt og i grupper med opgaver og delprojekter i 13-ugers perioden. Delprojekterne indgår i et større åbent projekt, hvor den største del udføres i 3-ugers perioden. Projektet omhandler en fermenteringsproces, hvori mindst én væsentlig enhedsoperation indgår. Laboratorieforsøg indgår i projektet.


Bemærkninger:

En del af undervisningsmaterialet og forelæsningerne foregår på engelsk.


Kursusansvarlig:

Anna Eliasson Lantz, 223, 130, (+45) 4525 2680, ael@bio.dtu.dk  
Jan Erik Johnsson, 229, 106, (+45) 4525 2843, jej@kt.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Deltagende institut:

28 Institut for Kemiteknik

Nøgleord:

Mikrobiologi, Fermenteringsteknologi, Oprensning af fermenteringsprodukter, Kromatografi , Mikroorganismer til industrielt brug
Sidst opdateret: 24. november, 2006