At kursusdeltagerne: • Bliver fortrolige med den molekylære sammensætning og struktur af plantecellevægge og forskellige typer plantecellevægspolymerer, herunder cellulose, lignin, hemicellulose og pektin. • Får opdateret indsigt i enzymatiske mekanismer ved modifikation og nedbrydning af plantecellevægspolymerer. • Bliver fortrolige med klassifikation og grundegenskaber for hovedklasserne af mikrobielle enzymer, der har aktivitet på plantecellevægspolymere • Får indsigt i metoder til karakterisering af plantecellevægsspaltende enzymers effekter og egenskaber: aktivitetsassays • Får kendskab til analysemetoder til vurdering af enzymkatalyseret modifikation og nedbrydning af plantecellevægspolymere • Får kendskab til det teoretiske grundlag for enzymers kinetik på (uopløselige) udvalgte hemicelluloser og på celluloseholdige substrater • Får kendskab til mikrobiel produktion - og regulering - af cellevægsspaltende enzymer, herunder primært cellulaseesystemet fra Trichoderma reesei
De faglige kompetencer sigter primært mod anvendelser i bioteknologisk forskning.
Kursusindhold:
Strukturelle modeller for plantecellevægge og molekylære strukturer i cellevægge, herunder lignocellulose i plantemateriale. Enzymmekanismer, herunder kooperation, synergi, non-produktiv adsorbtion ved enzymatisk hydrolyse af non-stivelses plantepolysaccharider og lignocellulose. Xylanaser, cellulaser, pektinaser, og øvrige plantecellepolysaccharid modificerende aktiviteter: Assays og tilgængelige substrater. Metodologiske aspekter: Praktiske metoder til separation af forskellige polysaccharider og kemisk polysaccharidhydrolyse. Avancerede metoder til karakterisering af enzymmekanismer, hydrolyseprofiler, substratstruktur. Karakterisering og klassificering af glycosyl hydrolaser. Kinetik for enzymatisk hydrolyse af plantecellevægspolymerer. Enzymproducerende mikroorganismer og regulering af enzymekspression. Sekretion af enzymer og lokalisering af enzymer i mikroorganismen. Introduktion til fagområdets "hot topics".
Bemærkninger:
Kurset indgår i kursusporteføljen for "The Nordforsk Network on Food and Bioresource Enzyme Technology" og i Forskerskolen FOOD.