2006/2007

27506 Anvendt enzymteknologi

Engelsk titel: 


Applied Enzyme Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende- Videregående Kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E3A

 

Undervisningsform:

Et ugentligt 4-timers skemamodul med forelæsninger, diskussioner af forskningsartikler, opgaveregning og tema-rapportarbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A,   F3A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

30202. 27505

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,
                                          

Overordnede kursusmål:

Kursusdeltagerne:
• Bliver fortrolige med de aktuelle teknologiske metoder, muligheder og begrænsninger ved anvendelse af enzymer i industrielle processer.
• Bliver i stand til at redegøre detaljeret for vigtige industrielle anvendelser af enzymer samt de involverede enzymers virkemåde og karakteristiske egenskaber.
• Bliver i stand til at beregne reaktionshastigheder, substratforbrug, produktdannelse, reaktionsgrad samt nødvendig reaktionstid og enzymdosering for realistiske industrielle enzymprocesser.
De faglige kompetencer sigter mod anvendelser i bioteknologiske, fødevarerelaterede og agroindustrielle virksomheder samt mod anvendelser i bioteknologisk forskning.


Kursusindhold:

Kurset giver en grundig indføring i alle de begreber og kvantitative relationer, som det er nødvendigt at kende for - med succes - at kunne anvende enzymer i teknologiske processer. Der undervises i den grundlæggende Michaelis-Menten enzymkinetik inklusiv de væsentligste afvigelser herfra. I særdeleshed fokuseres der på kinetikken af enzymkatalyserede reaktioner, hvor der sker høj grad af substratomdannelse. Anvendelsen af immobiliserede enzymer i reaktorer og sensorer mm belyses. Indflydelsen af pH, temperatur og andre faktorer som er kritiske for enzymreaktioner beskrives kvantitativt. Kurset repræsenterer en anvendelsesteknisk progression af enzymbiokemi og -kinetik i forhold til 27022.

Både klassiske og helt nye teknologiske anvendelser af enzymer gennemgås. Anvendelserne beskrives ud fra de kemiske stofgrupper, som transformeres, og ud fra de brancher som enzymerne anvendes i. Potentielle nye enzymanvendelser diskuteres. Eksemplerne indbefatter enzymatisk nedbrydning og modifikation af protein, lipider og kulhydrat, herunder non-stivelses, kulhydrater fra plantecellevæge (kostfibre, halm og træ). Eksemplerne relateres til anvendelse i en lang række brancher indenfor levnedsmiddel: Bageri, mejeri, juice og frugtsaft, vin og bryggeri og slagteri samt en lang række andre brancher såsom: Energi og miljø, dyrefoder, vaskemiddel, tekstil og papir.


BEMÆRKNINGER
Kurset kan med fordel suppleres med 27507, som kan tages samtidigt.
I løbet af undervisningsperioden gives der en tematisk afløsningsopgave, som bidrager med 40 % af den endelige karakter. Herudover gives der efter 13-ugersperioden en 4 timers skriftlig prøve, der bidrager med 60 % af den endelige karakter.

Kurset udgør en del af erstatningen af det tidligere kursus: 27505.


Kursusansvarlig:

Michael Krogsgaard Nielsen, 227, 238, (+45) 4525 2908, mkn@kt.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Teknisk biokemi, enzymologi, kinetik, bioteknologi, biokatalysatorer
Sidst opdateret: 25. august, 2006