Efter at have gennemført kurset vil den studerende være i stand til at vælge den rette sekvens af enhedsoperationer til at oprense produkter som f.eks. terapeutiske proteiner, organiske syrer, antibiotika, enzymer i henhold til teorien. Den studerende skal forstå sammenhængen mellem fermentering og oprensningsprocesser, hvorfor oprensningsprocesser skal intesificeres og hvordan begrebet nødvendig renhed spiller ind i sammensætning af en oprensningsproces. Den studerende vil også få et dybere indblik i de vigtigste enhedsoperationer, der bruges til oprensning af biologiske stoffer og således være i stand til at sammensætte og opskalere en rigtig oprensningsproces.
Kursusindhold:
Generel introduktion til industrielle oprensningsprocesser. Gennemgang af eksempler på industrielle oprensningsmetoder for forskellige produkttyper. Principper for procesdesign og udvikling af oprensningsstrategier. Samspillet mellem udvikling af fermenterings- og oprensingsprocesser (upstream versus downstream). Separationsprincipper og deres effektivitet. Produktfrigørelse, sekrering, cellesprængning, flokulering, centrifugering og industrielle centrifuger, konventionel filtrering og membranfiltrering, udfældningsprocesser, krystallisation, proceskromatografi. Produktfærdiggørelse. Fremtidig udvikling i oprensningsprocesser: Nye forsknings- og udviklingstendenser, nye produkter og muligheder.
Bemærkninger:
Opgaverne løses i grupper af 2, og den enkelte studerendes bidrag skal i henhold til gældende regler kunne identificeres, så hver studerende kan bedømmes individuelt.