Aftales med læreren
ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Evalueringsform:
Hjælpemidler:
Bedømmelsesform:
Faglige forudsætninger:
Ønskelige forudsætninger:
Deltagerbegrænsning:
Maksimum: 60
Overordnede kursusmål:
- At give de studerende indsigt i nutrigenomics (nutritional genomics), herunder at give kursusdeltagerne en detaljeret forståelse af, hvordan måling af effekter på genekspression i humane celler kan bruges til at identificere og effektkarakterisere bioaktive komponenter i fødevarer. - At bibringe de studerende en forståelse af fødevarekomponenters, nærings-stoffers og naturlige bioaktive stoffers påvirkning af humane metaboliske proces-ser på molekylært niveau, herunder på DNA niveau. - At gøre de studerende fortrolige med begrebet biomarkører i relation til sundhed og sygdomsrisiko. - At give de studerende en forståelse af konceptet om individuel (genotype, genpolymorfisme) respons-variabilitet på fødevarekomponenter og bioaktive stoffer i kosten. - At træne de studerendes færdigheder i forskningsfaglig granskning og kritisk fortolkning af forskningsresultater præsenteret i forskningsartikler.
Kursusindhold:
Kurset består af forelæsninger og superviseret projektarbejde fuld tid i 3 uger. Forelæsningerne omhandler: A) Den nyeste forskning indenfor relationerne mellem menneskets gener, genpolymorfisme, genprodukter og sygdomsrisici. B) Humanfysiologiske biomarkører som markører for sygdomsrisiko, herunder kort metodegennemgang. C) Specifikke single nucleotid polymorfismer (SNPs) som markører for sygdomsrisiko og/eller som årsag til sygdom. D) Potentielle sundhedsfremmende, og multifaktorielle, effekter og effektmekanismer af bioaktive kostkomponenter. E) Funktionelle fødevarer. F) Individualiserede kostplaner/-råd versus generelle nærings-stofanbefalinger. Kursets uge 2-3 vil primært blive brugt til projektarbejde (parhold) og kollokvier med udvalgte cases; udvalgt forskningslitteratur stilles til rådighed for de studerende til forskellige definerede bioaktivitet-nutrigenomics opgaver: Bl.a. bioaktive stoffer i broccoli og lign. vegetabilier, phytokemikalier i frugt og grønt, sphingolipider; effekt på ekspression af lipogene leverenzymer af n-3 fedtsyrer i fiskeolie; potentielle cancerogene effekter af oksekød, mættet fedt, rygning mm. Under arbejdet med de udvalgte cases skal de studerende aflevere fastsatte afløsningsopgaver. Som en del af projektarbejdet vil der desuden være kollokvier og diskussioner af forskningsartikler, afsluttende med decideret projekt-fremlæggelse og rapportaflevering for hvert enkelt parhold.
Bemærkninger:
Kurset er primært rettet mod 5. semester-studerende på bacheloruddannelsen i Sundhed og Produktion. Studerende optaget på denne linje har fortrinsret til kurset.