At give de studerende en basal indsigt i den funktionelle diversitet og arts diversiteten af mikroorganismer (bakterier, archaea og svampe) med henblik på en forståelse af deres positive og negative roller i det omgivende miljø – herunder mennesket, og på en optimal udnyttelse af deres egenskaber til bioteknologiske formål. Udover et bredt kendskab til relevante mikroorganismer inkluderer kurset arbejde med fundamentale biologiske begreber, der er af stor værdi for alle bioteknologiske, medicinske, levnedsmiddelteknologiske, molekylære og mikrobiologiske fag.
Kursusindhold:
Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet, som foregår ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og fysiologiske ligheder og forskelle mellem bakterier, archaea og svampe - med fokus på de bioteknologisk og medicinsk interessante mikroorganismer. Følgende områder vil herunder blive behandlet: • Artsbegrebet. Evolutionært betinget klassifikation. Beskrivelse af nye arter. Phylogeni vs. klassisk taxonomi. • Vigtige grupper af bakterier, archaea, og svampe og deres metabolisme. • Gennemgang af biodiversitet fra individ til økosystem. Mikrobiel økologi. • Isolering og identifikation af mikroorganismer og screening for ønskede egenskaber. • Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Design af isoleringsmedier. Biokonsortier, habitater, inkuberingsbetingelser, stammesamlinger. • Bioteknologisk udnyttelse af mikrobiel biodiversitet • Bioinformatik i relation til biodiversitet. IT og databaser