2006/2007

26235 Videregående fysisk kemi

Engelsk titel: 


Advanced Physical Chemistry

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

 
Kursus for civilingeniørstuderende- Videregående Kursus


Skemaplacering:

E2A og E2B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, opgaveregning, elevforedrag, hjemmeopgaver, gruppearbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2A,   E2B 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

21468.21485

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:

                                          

Overordnede kursusmål:

At udbygge forståelsen for sammenhængen mellem en molekylær beskrivelse af stofferne og deres termodynamiske egenskaber og reaktionskinetik, for derved at sætte deltagerne i stand til at gennemføre teoretiske beregninger af termodynamiske stofegenskaber og reaktionsforløb, herunder hastighedskonstanter.


Kursusindhold:

Grundbegreber i klassisk mekanik og kvantemekanik. Ensemble begrebet, tilstandssummer og disses anvendelse til beregning af ligevægtstermodynamiske størrelser. Gastilstanden og beregning af ligevægtskonstanter for kemiske reaktioner. Krystaltilstanden, Einstein og Debye modellerne. Væsketilstanden, tidskorrelationsfunktioner og deres relation til transportkoefficienter for kondenserede faser. Faseomdannelser. Kemiske elementarreaktioner. Atomare og molekylære vekselvirkninger, potential energiflader. Dynamik for uni- og bi- molekylære reaktioner. Transition state teori og beregning af hastighedskonstanter for uni-(RRKM teori) og bi-molekylære reaktioner. Fortolkning af aktiveringsenergi. Teori for reaktioner i opløsning og på faste overflader. Eksperimentelle metoder i den mikroskopiske beskrivelse af kemiske reaktioner, herunder femtosekundkemi.


Bemærkninger:

Kurset giver det molekylære grundlag for termodynamik og reaktionskinetik. Det omfatter en generel del, statistisk mekanik, som danner forbindelsen mellem en termodynamisk makroskopisk beskrivelse og en molekylær mikroskopisk beskrivelse af systemer i ligevægt og uligevægt samt af systemer, hvori der foregår kemiske reaktioner. Kurset omfatter også en mikroskopisk beskrivelse af kemiske elementarreaktioner både under forhold, hvor der hersker termisk ligevægt og hvor dette ikke er tilfældet.


Kursusansvarlig:

Flemming Yssing Hansen, 206, 247, (+45) 4525 2465, flemming@kemi.dtu.dk  
Niels Engholm Henriksen, 206, 244, (+45) 4525 2029, neh@kemi.dtu.dk  

Institut:

26 Kemisk institut

Nøgleord:

Statistisk termodynamik, Molekylær reaktionsdynamik, Transition state teori, Boltzmannfordeling, Potentialenergiflader
Sidst opdateret: 15. januar, 2007