2006/2007

12230 Miljøkemi og økotoksikologi

Engelsk titel: 


Environmental Chemistry and Ecotoxicology

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende- Videregående Kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F1

Af hensyn til plads og apparatur vil laboratorieøvelser blive afholdt mandag (2A) og torsdag (1B) eftermiddage (1 øvelseseftermiddag /stud), samt hvis mere end 42 studerende tillige tirsdag (4A) eftermiddag.


 

Undervisningsform:

Forelæsninger, laboratorieøvelser i grupper, computerøvelser, opgaveregning

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F1A,   E1A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

63335

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:

,
                                          

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  63
 

Overordnede kursusmål:

At sætte de studerende i stand til at forstå og foretage vurderinger af kemiske stoffers skæbne og effekt i miljøet. Værktøjer til vurdering af skæbne og effekt af kemikalier introduceres med henblik på at foretage miljø- og risikovurderinger.


Kursusindhold:

Kurset omhandler kemiske stoffers transport, fordeling, omsætning og effekter i det ydre miljø. Der fokuseres på miljøvurdering af kemiske stoffer ud fra eksponerings- og effektvurderinger. Eksponeringsvurderinger dækker den miljømæssige skæbne af et kemisk stof, dvs. transport, nedbrydning og fasefordeling i forskellige dele af miljøet. Her vil processer som bionedbrydning, hydrolyse, fotolyse, sorption, fordampning og bioakkumulering blive behandlet, idet disse er fundamentale for forståelsen af kemiske stoffers opførsel i miljøet. Processerne relateres til stoffernes fysisk-kemiske egenskaber og kemiske struktur samt til karakteristika for de forskellige dele af miljøet (f.eks. overfladevand, sediment, akvatiske organismer, jord og luft). Beregningsøvelser og computer baserede modeller til estimation af fordeling i miljøet vil blive anvendt til illustration af kemiske stoffer skæbne i miljøet. Effekt vurderingerne tager udgangspunkt i økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer. Dette emne dækkes via forelæsning omhandlende de teoretiske aspekter af toksicitetstestning og den lovgivningsmæssige brug af økotoksikologiske resulter. Desuden skal de studerende, i grupper á 3 studerende, udføre laboratorieøvelser, der inkluderer standardtests for bionedbrydelighed samt flere forskellige økotoksikologiske standardtests med forskellige organismer (f.eks. bakterier, alger, vandplanter og krebsdyr).


Bemærkninger:

AMS-Kursus


Kursusansvarlig:

Kresten Ole Kusk, 113, 070, (+45) 4525 1569, kok@er.dtu.dk  
Anders Baun, 113, 068, (+45) 4525 1567, anb@er.dtu.dk  

Institut:

12 Miljø & Ressourcer DTU

Nøgleord:

Miljøkemi, Økotoksikologi, Miljøvurdering af kemikalier, Skæbne af kemikalier, Effekter af kemikalier
Sidst opdateret: 22. september, 2006