2006/2007

11513 Elementmetoden, grundkursus

Engelsk titel: 


Basic Finite Element Method

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende- Grundlæggende kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E3

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, øvelser og projekt arbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F3A,   E3A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:

                                          

Overordnede kursusmål:

Formålet er at formulere og løse kontinuummekaniske problemer ved hjælp af elementmetoden. Problemerne er primært koncentreret omkring skiver og plader herunder pladefoldning og brudlinieteori. Grundprincipperne i elementmetoden illustreres ved opbygning af et mindre edb-system (MatLab) til beregning af skiver og plader. Herudover gives en indføring i anvendelse af et kommercielt elementmetodeprogram (Cosmos), og i den forbindelse behandles skaller og solider


Kursusindhold:

Formulering af pladeteorier (Kirchhoff, Reissner-Mindlin). Elementmetoden baseret på arbejdsprincipper. Elementmetodens byggeklodser: knuder, interpolationsmatricer mm. MatLab program til illustration af skive/plade problemer. Eksempler på anvendelse inden for bærende konstruktioner. Indføring i et kommercielt elementmetodeprogram som Cosmos eller Abacus med henblik på løsning af ingeniørmæssige problemer. Eksempler på skal- og solid beregninger. Formulering af stabilitetsproblemet for plader (foldning). Eksempler på stabilitetsproblemer inden for tyndvæggede konstruktioner. Brudlinieteori for plader.


Bemærkninger:

Kurset udbydes sidste gang i E 2006. I E 2006 anbefales det studerende, som ikke har et presserende behov for dette 10- pointskursus i netop dette semester, at vælge 41215 i E 2006 og 11313 i F 2007.


Kursusansvarlig:

Leif Otto Nielsen, 118, 161, (+45) 4525 1708, lon@byg.dtu.dk  

Institut:

11 BYG.DTU
Sidst opdateret: 28. april, 2006