2006/2007

11120 Dagslys i bygninger

Nyt kursus udskilt fra kursus 11115

Engelsk titel: 


Daylight in buildings

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende- Videregående Kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E3A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og gruppearbejde

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Tidligere kursus:

Delvist 11115

Faglige forudsætninger:

,
                                          

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at designe rum- og facadeløsninger med hensyn til Bygningsreglementets og brugernes krav til dagslysforholdene i bygninger. Målet er at kunne beregne dagslysforholdene (dagslysfaktoren, dagslysfordelingen og blændingsforhold) for forskellige udformninger og lystekniske egenskaber af rum, vinduer, solafskærmninger og dagslysdirigerende komponenter. Beregningerne skal vise dagslysforholdene i rum under forskellige vejrforhold og indstillinger af solafskærmninger og dagslysdirigerende komponenter. Ved simulering af samspillet mellem den dynamiske sol- og lystransmittans gennem vinduessystemet og behovet for elektrisk belysning og køling kan løsningerne optimeres med hensyn til at opnå gode dagslysforhold og lave energiforbrug.


Kursusindhold:

Gennemgang af opbygning, funktion og egenskaber af forskellige glasfacaders komponenter i form af ruder og vinduer, solafskærmninger og dagslysdirigerende systemer. Gennemgang af generelle krav og ønsker til dagslysforhold i bygninger. Metoder og beregningsprogrammer til beregning af dagslystransmittansen for vinduessystemer eller glasfacader. Metoder og beregningsprogrammer til stationære og dynamiske beregninger af dagslysforhold i rum med forskellige glasfacadeløsninger.


Bemærkninger:

Kurset kan med fordel kombineres med kurserne 11115, 11116 og 11119, idet dagslysberegninger naturligt indgår i integreret design af bygninger, udvikling af lavenergihuse og elbesparelser i bygninger. Da kurset fokuserer på dagslysegenskaber for glasfacader er dets indhold forskelligt fra kurserne i belysningsteknik 31791 og 31792. Kurset kan både indgå i bachelor- og masteruddannelserne på bygningsområdet.


Kursusansvarlig:

Svend  Svendsen, 118, 210, (+45) 4525 1854, ss@byg.dtu.dk  

Institut:

11 BYG.DTU

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Dagslys, Vinduessystemer, Glasfacader, Solafskærmning, Dadslysdirigerende systemer
Sidst opdateret: 20. december, 2006