2006/2007

02337 Basisuddannelse i mainframe - z/OS

Ved overtegning har diplomstuderende fortrinsret.

Engelsk titel: 


Basic Study of Mainframe - z/OS

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for diplomingeniørstuderende
Kursus for civilingeniørstuderende- Grundlæggende kursus
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5B

 

Undervisningsform:

Klasseundervisning og laboratoriearbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

                                          

Deltagerbegrænsning:

Minimum  20, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

Formålet med kurset er at sætte den studerende i stand til at forstå mainframe arkitektur. Der lægges vægt på at den studerende får et bredt kendskab til hvordan operativsystemet z/OS fungerer samt mainframe arkitektur generelt og de applikationer der kører på mainframen. Der er et stort behov for mainframe uddannet personale i erhvervslivet og kurset indeholder også gæsteforelæsere fra erhvervslivet.


Kursusindhold:

Kurset vil gennemgå operativ systemet z/OS og introducere den studerende for de grundlæggende elementer i z/OS – herunder hvordan man arbejder med TSO (Time Sharing Option/Extensions), SDSF (System Display and Search Facility) samt Unix shells. Desuden så introduceres batch processing, samt hvordan man arbejder med filer/dataset på mainframe.

Der vil være en gennemgang af de ”traditionelle” programmer på mainframe som PL/1, Cobol og REXX, men også en gennemgang af c/java programmer og store applikationer som database systemer (DB2) og transaktions systemer (CICS). Endvidere får de studerende mulighed for at se mail systemer og samt web servere.

Kurset består af øvelser, hvor de studerende får mulighed for at arbejde på et zOS system. Efter kurset vil den enkelte studerende være i stand til at logge på et z/OS system og udføre enkelte opgaver.

Under kurset er der også gæste læsere fra erhvervslivet der vil fortælle om deres erfaring med mainframen, samt karrierer muligheder indenfor mainframe området.


Bemærkninger:

Kurset består af både forelæsninger og øvelser på z/OS og lærerne er mainframe specialister fra IBM. Deltagerne får adgang til arbejde på en mainframe. Kursus materialet er på engelsk.


Kursusansvarlig:

Mads Nyborg, 322, 023, (+45) 4525 5280, mn@imm.dtu.dk  

Institut:

02 Informatik og Matematisk Modellering

Kursushjemmeside:

http://www.imm.dtu.dk/courses/02337

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 27. april, 2006