2005/2006

42091 Produkter og forbrug i hverdagen

Start efterår 2006

Engelsk titel: 


Products and consumption in everyday life

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
 


Skemaplacering:

Efterår

 

Undervisningsform:

Klasseundervisning med gennemgang af teori og eksempler. Arbejdsdeling med præsentation af tekster for hinanden. Arbejde i mindre grupper med konkrete eksempler. Enkelte forelæsninger.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Ønskelige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

Øge forståelsen af hvordan produkter og teknologier formes i samspil med samfund og brugere, og hvordan hverdagslivet ændres i samspil med teknologiske forandringer.
Øge evnen til at analysere brugergrupper og den sociale og kulturelle kontekst for brugen af en teknologi i forbindelse med produktudvikling eller planlægningsopgaver.


Kursusindhold:

Kurset belyser konkrete eksempler på teknologier, vi anvender i vores hverdag i industrialiserede lande. Eksemplerne spænder fra infrastruktur og boliger til underholdnings-, kommunikations- og husholdningsteknologier. Der trækkes linjer tilbage i historien, og det diskuteres hvilke perspektiver der tegner sig fremover på forskellige områder. Samspillet teknologi-hverdagsliv belyses ud fra forskellige perspektiver: livskvalitet for den enkelte, sociale fællesskaber, forholdet mellem kønnene, miljømæssige konsekvenser osv. Der trækkes på samfundsfaglige teorier om teknologi, forbrug og hverdagsliv, og der lægges vægt på, at teknologier ikke kun forstås ud fra funktionelle overvejelser, men også ud fra sociale, kulturelle og symbolske perspektiver. Endvidere belyses, hvordan teknologier flettes sammen med dagligdagens rutiner, og hvordan normalitet konstrueres og forandres over tid.

Metodemæssigt arbejdes med en kombination af litteraturstudier og interviews. Der lægges vægt på træning i mundtlig fremstilling og i at skrive om teori.


Kursusansvarlig:

Inge Røpke, 424, 226, (+45) 4525 6009, ir@ipl.dtu.dk  
Hanne Lindegaard, 424, 2o8, (+45) 4525 6076, hl@ipl.dtu.dk  

Institut:

42 Institut for Produktion og Ledelse

Tilmelding:

I CampusNet
Studerende ved Design og Innovation har fortrinsret til kurset.

Nøgleord:

Brug af teknologi, Hverdagsliv, Forbrug, Produkter
Sidst opdateret: 21. april, 2005