2005/2006

28361 Modelanalyse for kemiingeniører

Afholdes første gang E06. Erstatter dele af 28260 og 28861

Engelsk titel: 


Chemical Engineering Model Analysis

Sprog:


Point (ECTS )

  7.5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E1B

Afholdes første gang E06. Erstatter dele af 28260 og 28861


 

Undervisningsform:

Forelæsninger, grupperegning, databarøvelser, hjemmeopgaver, en større opgave afsluttet med rapport.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B,   F1B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Kursusdeltagerne vil lære vidt udbredte deterministiske og stokastiske modeller for kemiske og bioskemiske teknologiske systemer, såvel som metoder til modelanalyse. Modelopstillinng er nødvendig for at forstå og designe idustrielle processer, Matematik er modelopstillingens naturlige sprog. Modellerne kan både være deterministiske og stokastiske (sandsynligshedsbaserede), afhængig af den systeminformation der er tilgængelig.Analytiske matematiske metoder tjener til at forstå den modellerede proces, mens numeriske metoder ofte er nødvendige for deres kvantetative beskrivelse.


Kursusindhold:

Indholdet kan blive justeret i forbindelse med de løbende ændringer af studiestrukturen.

Principper og fundamental teknik for matematisk modellering. Konstruktion af modeller for komplekse kemiske og biokemiske tekniske systemer som omhandler fluid strømning, diffusion, varmeledning og kemiske reaktioner i forskellige kombinationer. Transport af stof og energi i mere end en enkelt rumlig retning og under både stationære og ikke-stationære betingelser. Reduktion af en model til et matematisk problem. Grænseværdiproblemer for typiske partielle differentialligninger: analytiske og numeriske løsninger. Analysen og fortolkningen heraf. Karakteristiske værdier, dimensionsanalyse. Stokastiske metoder i kemisk og biokemisk teknologi: Fundamentale fordelinger og processer og deres anvendelser.
I undervisningen vil der udvikles en række eksempler/problener med mere eller mindre fuldstændige forklaringer og hjælp fra en lærer. De praktiske eksempler vil være relevante for anvendelser som f.eks. kromatografisk separation, andre fixed-bed processer, diffusion og reaktion med ikke-lineær kinetik, strømning i porøse materialer, krystallisation, partikkel-dannelse og -filtrering.


Bemærkninger:

Kurset er obligatorisk på den internationale MSc in Chemical Engineering fra og med E06 og indgår derudover i kandidatdelen af civilingeniørstudiet samt i overbygningsuddannelsen inden for kemiingeniørområdet.

KT tilbyder i hvert semesters første uge et kort introduktionskursus i Fortranprogrammering (28863)


Kursusansvarlig:

Alexander Shapiro, 229, 252, (+45) 4525 2881, ASH@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Nøgleord:

matematiske modeller, modelanalyse, numeriske metoder, populationsbalancer, strømning diffusion reaktion
Sidst opdateret: 27. september, 2005