2005/2006

27724 Mikrobiel stressfysiologi

Engelsk titel: 


Microbiel stress physiology

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og gruppearbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2B,   E2B 

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At give den studerende en viden om mikroorganismers stressfysiologi, og de bagvedliggende molekylære mekanismer. Desuden skal den studerende opnå kompetencer i at forstå og fremlægge viden fra original litteratur, samt at forholde sig kritisk til de anvendte metoder, de opnåede resultater og de fremlagte konklusioner.


Kursusindhold:

Opvarmning, syltning, fermentering, afkøling, nedfrysning, røgning og bestråling er eksempler på processer som dræber eller nedsætter væksten af mikroorganismer. Den anti-mikrobielle virkningsmekanisme for alle disse stresspåvirkninger er meget forskellig. For hver stressform råder mikroorganismerne over en forsvarsmekanisme, et stress respons, som kan forøge deres resistens efter en adaptionsfase. Fermenterende mikroorganismer som mælkesyrebakterier og gær, har naturligt forhøjet resistens mod syre- og alkohol-stress for at kunne leve i nærvær af disse stress former. Kurset gennemgår de levnedsmiddelrelevante stressformer, og de molekylære mekanismer bag resistensen hos skadevoldende og fermenterende mikroorganismer, samt relaterede modelorganismer.

Hver undervisningseftermiddag vil bestå af fremlæggelse af review- og forskningsartikler (fremlæggelsesgruppen), kritik og uddybende spørgsmål (kritikgruppen) samt evaluering af det faglige udbytte (evalueringsgruppen). I slutningen af kurset skal hver gruppe udfærdige en poster over et selvvalgt emne indenfor de gennemgåede artikler.


Kursusansvarlig:

Jan Martinussen, 301, 206, (+45) 4525 2498, jma@biocentrum.dtu.dk  
Mogens Kilstrup, 301, 210, (+45) 4525 2528, mki@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Stress respons, mikrobiologi, molekylær biologi, mælkesyrebakterier, gær, patogene mikroorganismer, levnedsmidler, fermentering
Sidst opdateret: 20. april, 2005