2005/2006

27711 Fødevareteknologi L

Engelsk titel: 


Food Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  15

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E4 og E5

Teori undervisning: fredag formiddag. Øvelser: tirsdag eftermiddag og hele onsdagen (ikke alle uger).


 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminar, gruppeopgaver og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E4A,   F4A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At give de studerende et solidt teoretisk kendskab til levnedsmiddelteknologi med hovedvægten på teorier og basale beregningsværktøjer inden for proces- og produktteknologi. Desuden gøre de studerende bekendt med væsentlige problemstillinger inden for levnedsmiddelindustrielle produktioner. De studerende skal på baggrund af dette kursus sammen med kurset Fødevareproduktion (27710) eller (27712) kunne foretage beregninger, der er nødvendige ved procesvurderinger (konservering, holdbarhed, energiforbrug, apparatur dimensionering o.lign.). De studerende skal kunne vurdere anvendelighed af forskellige enhedsoperationer i forbindelse med behandling af forskellige typer levnedsmidler. Øvelsesdelen skal sætte de studerende i stand til at benytte og bedre forstå vigtigt apparatur, metoder, processer og teorier, der er væsentlige elementer indenfor industriel produktion af levnedsmidler (inklusive catering).


Kursusindhold:

I kurset behandles bl.a. følgende emner:
Ikke-stationær varmetransmission, varmebehandling i kontinuerlige og batch processer, membranprocesser, fordampning og aromagenvinding, saltning, frysning og tørring. Mikrobiel økologi i levnedsmidler, konservering, hygiejne og arbejdsmiljørigtig produktion. De enkelte emner illustreres med eksempler.
Øvelsesdelen omfatter et praktisk øvelsesforløb i procesteknologi samt en teoretisk øvelse i tilrettelæggelse, dimensionering og analyse af en produktionsproces.


Bemærkninger
NB! Bedømmelse af opgaver. Bestået caseopgaver, øvelsesrapport fra gruppearbejde (20%), teoretisk gruppeopgave (20%), individuel temaopgave skrives over 3 dage i eksamensperioden (60%), temaopgaven består af fire elementer, der vægtes som følger: beregninger (40%), kvalitetsforståelse (20%), procesteknologi (20%) og validering/helhedsbetragtning (20%). Karakterer opnået i øvelsesrapport og den teoretiske gruppeopgave kan overføres til efterfølgende eksamenstilmeldinger.


Bemærkninger:

Kurset er primært rettet mod studerende på levnedsuddannelsen. Andre studerende kan kun deltage efter aftale.


Kursusansvarlig:

Alan Friis, 227, 162, (+45) 4525 2613, af@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Levnedsmiddelproduktion, enhedsoperationer, levnedsmiddel, produktion
Sidst opdateret: 9. juni, 2005