2005/2006

27615 Molekylær Evolution

Engelsk titel: 


Molecular Evolution

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kursus for Ph.d.-studerende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og computer øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

At give den studerende et omfattende kendskab til molekylær evolution (dvs evolutionen af DNA, RNA og proteiner). Specielt er det målet at give den studerende både erfaring i, og teoretisk forståelse af, modelbaserede metoder til at rekonstruere fylogenetiske træer og teste hypoteser om den evolutionære proces. Selvom molekylær evolutionær analyse kræver en del matematisk forståelse, er det i høj grad tilstræbt at studerende som retter sig mere mod biologisk forskning også skal kunne deltage.


Kursusindhold:

Kort introduktion til grundlæggende evolutionsteori og populationsgenetik. Drivkræfterne bag molekylær evolution. Modeller for DNA- og protein-substitution. Rekonstruktion af fylogenetiske træer ved hjælp af afstandsmetoder, parsimoni, maximum likelihood og Bayesiansk analyse. Avancerede nukleotid-substitutionsmodeller (gammafordelte mutationsrater, molecular clock modeller, codon-modeller og analyse af selektivt pres). Statistiske tests af evolutionsbiologiske hypoteser(likelihood ratio tests, parametrisk bootstrapping, Bayesiansk statistik).

De studerende vil opnå praktisk erfaring i at benytte computermetoder ved selv at analysere sekvenser fra den videnskabelige litteratur.


Kursusansvarlig:

Anders Gorm Pedersen, 208, 017, (+45) 4525 2484, anders.g.pedersen@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Kursushjemmeside:

http://www.cbs.dtu.dk/courses/27615.mol/

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Molekylær evolution, DNA, RNA, proteiner
Sidst opdateret: 20. april, 2005