Kurset skal give den studerende viden om oprensningsmetoder for vigtige industrielle bioteknologiske produkter (f.eks. organiske stoffer, aminosyrer, peptider, proteiner, antibiotika, hormoner,enzymer,vacciner) typisk produceret ved fermentering.
Kursusindhold:
Generel introduktion til industrielle oprensningsprocesser. Gennemgang af eksempler på industrielle oprensningsmetoder for forskellige produkttyper. Principper for procesdesign og udvikling af oprensningsstrategier. Samspillet mellem udvikling af fermenterings- og oprensingsprocesser (upstream versus downstream). Separationsprincipper og deres effektivitet. Produktfrigørelse, sekrering, cellesprængning, flokulering, centrifugering og industrielle centrifuger, konventionel filtrering og membranfiltrering, udfældningsprocesser, krystallisation, proceskromatografi. Produktfærdiggørelse. Fremtidig udvikling i oprensningsprocesser: Nye forsknings- og udviklingstendenser, nye produkter og muligheder.
Bemærkninger:
Opgaverne løses i grupper af 2, og den enkelte studerendes bidrag skal i henhold til gældende regler kunne identificeres, så hver studerende kan bedømmes individuelt.