2005/2006

26909 Måleusikkerhed i kemisk analyse

Engelsk titel: 


Measurement uncertainty in chemical analysis

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for Ph.d.-studerende- Kemi og Bioteknologi
 


Skemaplacering:

Efterår

Efter aftale med læreren. Kurset vil enten blive udbudt som (a) 13 ugentlige sessioner (13.00-17.00) eller (b)over 7 hele arbejdsdage(09.00-16.30).


 

Undervisningsform:

Forelæsninger og opgaver, baseret på internationale standarder og originallitteratur. Fremlæggelse af opgaver samt anvendelse af kursets metodik på deltagernes egne forskningsprojekter

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Minimum  5, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

Det er kursets formål at sætte deltagerne i stand til at opstille og verificere et usikkerhedsbudget, der muliggør angivelse af usikkerhed for resultaterne af en kemisk analyse. Deltagerne vil blive i stand til på basis af fundamentale videnskabelige principper at evaluere usikkerhedskomponenter, som ikke umiddelbart er tilgængelige for eksperimentel undersøgelse; hermed disponerer man over et vigtigt værktøj ved udvikling af nye analysemetoder.


Kursusindhold:

Sammenligning af moderne og traditionel tankegang vedrørende Metrologi i Kemi. Vejledning i angivelse af måleusikkerhed efter BIPM-metoden (GUM). Gennemgang af usikkerhedsbudgetter inden for analytisk kemi (EURACHEM). Identifikation af usikkerhedskomponenter ved analyse af præcision. Type A og Type B evaluering af usikkerhedskomponenter. Verifikation af statistisk kontrol ved hjælp af T-test. Kalibreringsusikkerhed og metrologisk sporbarhed. Validering af analysemetoder, præstationsprøvning af laboratoriets kompetence, og krav til udførelse af certificeringsanalyser.
Der lægges vægt på den praktiske anvendelse af metrologi på deltagernes egne forsknings- eller udviklingsprojekter med henblik på dokumentation af de opnåede resultaters kvalitet – også af hensyn til eventuel påfølgende publikation.


Bemærkninger:

Kurset er åbent for deltagelse af andre end ph.d.-studerende mod et gebyr. Henvendelse til kursets kontaktperson eller til Undervisningssekretariatet, bygn. 206, rum 208, tlf. 45252001


Kursusansvarlig:

Elo Harald Hansen, 207, 222, (+45) 4525 2346, ehh@kemi.dtu.dk  
Kaj Heydorn, heydorn@kemi.dtu.dk  

Institut:

26 Kemisk institut

Tilmelding:

Hos læreren, Uge 34

Nøgleord:

Kvalitetssikring, Måleusikkerhed, Usikkerhedsbudget, Sporbarhed, Kemisk analyse
Sidst opdateret: 11. april, 2005