2005/2006

26315 Analyse og Kromatografi

Engelsk titel: 


Analysis and Chromatography

Sprog:


Point (ECTS )

  7.5

Kursustype:   

Kursus for diplomingeniørstuderende- Kemi
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kursus for Ph.d.-studerende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2

 

Undervisningsform:

Kurset er opdelt i to dele: Først en fællesdel på 6 uger med 2 skemamoduler/uge med teori ved forelæsninger/studiekreds samt demonstrationer af instrumentelt udstyr. Afsluttes med skriftlig eksamen og vægtes 60%. Derefter én af tre specialdele på 6 uger med 1 skemamodul/uge (se nedenfor). Vægtes 40%.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2B,   E2B  Den skriftlige eksamen med ekstern censur vedrører kun fællesdelen. Specialiseringsdelen bedømmes ved rapporter/afløsningsopgave/mundtlig fremlæggelse med intern censur.

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Ønskelige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  40
 

Overordnede kursusmål:

På baggrund af kendskab til moderne detektionsmetoder samt med viden om kromatografiske separationsteknikker at sætte den studerende i stand til kritisk at udvælge og vurdere muligheder og begrænsninger for en analysemetodes praktiske anvendelighed.


Kursusindhold:

Kurset omhandler moderne avanceret analyseteknik og principperne bag og er som nævnt opdelt i en fællesdel og en specialiseringsdel. Kurset tager udgangspunkt i de analysemetoder, der p.t. finder praktisk anvendelse overalt i industrien til løbende proceskontrol, samt i forsknings- og udviklingslaboratorier. Metoderne har desuden bred anvendelse til f.eks. dopingkontrol, kontrol for overskridelse af grænseværdier ved vand- og luftforurening, og levnedsmiddelkontrol for indhold af tungmetaller, pesticidrester eller mikroorganismer. Teorien omfatter separation (kromatografi) og detektion (optisk, elektrokemisk) af såvel uorganiske som organiske molekyler.
Kromatografi: primært væske- og gaskromatografi.
Detektionsmetoder: (a) optiske - spektroskopi (UV/VIS), atomabsorption- (AAS), og atomemmissionspektrometri (AES), fluorometri, luminiscens og nephelometri (incl. ELSD); (b) elektrokemiske - potentiometri, ion-selektive elektroder og biosensorer. Automatiske metoder (fx FIA) og on-line kontrol vil blive omtalt. Specialiseringen vil fokusere på metoder, der især finder anv. inden for det valgte område.
Uorganisk kemi:
Uddybning og demonstr. af emner fra fællesdelen. Inden for såvel elektrokemi (ISE, coulometri og stripping analyser) som optiske metoder (turbidimetri, ICP-AES og ICP-MS). Uorganiske anv. af kromatografi (ionbytnings- og ionchromatografi). Automatiske metoder.
Organisk kemi:
Øv. for metoder til separation og karakterisering af organiske molekyler,såsom: Adskillelse af naturstoffer ved præparativ kromatografi, kvantitativ analyse af koffein i læskedrikke, analyse af chirale molekyler vha. chiral-GC og chiral-HPLC.
Biokemisk analyse:
Afprøvning/demonstr. af metoder til analyse af proteiner, kulhydrater og lipider i komplekse prøver. Analysemetoderne omfatter væske- og gaskromatografi og hertil hørende detektion, og elektroforetiske metoder. Desuden demonstreres massespektrometri, immunkemiske metoder og luminisa


Bemærkninger:

26315 er teoretisk forudsætning for det efterfølgende valgfri 3-ugers øvelseskursus 26312, som omfatter praktiske øvelser med en række af de i 26315 gennemgåede instrumentelle metoder. Det supplerer således øvelserne/demonstrationerne i specialdelene og er åbent for alle, som har deltaget i fællesdelen af 26315. Er endvidere nyttigt som forudsætning for instituttets videregående specialkurser.


Kursusansvarlig:

Elo Harald Hansen, 207, 222, (+45) 4525 2346, ehh@kemi.dtu.dk  

Institut:

26 Kemisk institut

Deltagende institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Instrumentel analyse, Elektrokemi, Optiske metoder, Kromatografi, Automatisk analyse
Sidst opdateret: 11. april, 2005