2005/2006

02402 Introduktion til statistik

Engelsk titel: 


Introduction to Statistics

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E3A eller
F4A

 

Undervisningsform:

Oversigtforelæsninger, grupperegning, hjemmeopgaver.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E3A,   F4A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At give deltagerne en indføring i statistisk tankegang og metoder med henblik på at give dem forståelse af tilfældig variation og af brugen af statistiske modeller herfor.
Vigtige statistiske principper for indsamling og undersøgelse af data introduceres, herunder metoder for valg af en egnet model for data, estimation, testning og verifikation af valgt model.
Deltagerne lærer at behandle et antal enkle problemer, som forekommer hyppigt i ingeniørmæssig praksis og sættes derved i stand til vurdere og forholde sig kritisk til statistiske (empiriske) undersøgelser og kilder.


Kursusindhold:

Enkle metoder til grafisk og tabellarisk vurdering af indsamlede eller målte data: empiriske fordelinger, histogram, normal-plot, box-plot. Modelformulering.
Modelkontrol: test for tilfældighed, kontrol af fordelingslov. Anvendelse af især Poisson-, binomial-, exponential- og normalfordelingen. Estimation og test af parametre og konstruktion af konfidensintervaller i hyppigt forekommende situationer (middelværdier, varianser, proportioner). Regressionsanalyse med een uafhængig variabel og introduktion til variansanalyser og kontingenstabeller. Estimationsteori. Introduktion til analyse af antalstabeller og til fordelingsfri test og estimation.


Bemærkninger:

Kurset er rettet mod alle studerende. Kurset er et generelt introducerende metodekursus. Kan følges samtidig med 02405 "Sandsynlighedsregning".


Kursusansvarlig:

Per B. Brockhoff, 321, 032, (+45) 4525 3365, pbb@imm.dtu.dk  
Klaus Kaae Andersen, 321, 011, (+45) 4525 3419, kka@imm.dtu.dk  

Institut:

02 Informatik og Matematisk Modellering

Kursushjemmeside:

http://www.imm.dtu.dk/courses/02402

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 8. august, 2005