2004/2005

88387 Teknologihistorie

Engelsk titel: 


History of Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppearbejde og ekskursioner

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Overordnede kursusmål:

Målet med dette kursus er at give den studerende viden om og forståelse af den rolle teknologien spiller for udviklingen af samfund, økonomi og kultur. Gennem arbejde med teknologiens historiske udvikling afdækkes, hvorledes teknologi opstår (og forsvinder) i et samspil med det omgivende samfund. Samtidig får den studerende en større historisk bevidsthed, kritisk forståelse af kildematerialer samt viden om grundlæggende teknologihistoriske tilgange.


Kursusindhold:

Kurset har tre niveauer. For det første giver det en oversigt over hvor, hvornår og under hvilke omstændigheder en række vigtige teknologier og store teknologiske systemer blev opfundet, udviklet og bredte sig. For det andet introduceres en række begreber og synspunkter, der gør det nemmere at forstå fænomenet teknologi: Er samfundsudviklingen styret af den teknologiske udvikling - eller er det omvendt? Kan man tale om forskellige faser i udviklingen af en teknologi? Er naturvidenskabelig forskning nødvendig for udviklingen af ny teknologi? Hvad sker der, når teknologi overføres fra et kulturområde til et andet? Er den teknologiske udvikling rationel? Hvad er overhovedet teknologi? For det tredje arbejdes der med historisk metode, herunder brug af kilder og kildekritik.

Gennem forelæsninger og studenterfremlæggelser/øvelser med udgangspunkt i en grundbog samt et udvalg af danske og udenlandske artikler gives en oversigt over væsentlige teknologiske udviklinger fra oldtiden frem til i dag. Dette suppleres med generelle temaer som forholdet mellem teknologi og naturvidenskab, hjemmets teknologi, krig og teknologi, medicin og kroppen, foruden mere specifikke temaer som f. eks. bioteknologi og kemisk industri. Emnekredsen spænder vidt fra kraftkilder over arbejde og industri, ressourcernes betydning for teknologien, teknologi- og vidensoverførsel, systemdannelse og tekniske innovationsprocesser. (denne opremsning er ikke helt tilfredsstillende. Måske du kan finde på noget bedre)
Da teknologihistorie ikke er en naturvidenskabelig men en humanistisk disciplin, diskuteres også, hvilke sproglige og strukturelle krav man kan stille til en god opgavebesvarelse.


Bemærkninger:

Kurset er et AMS kursus.
Kurset er et grundkursus i teknologihistorie


Kursusansvarlig:

Jan Tapdrup, 101 D, 020, (+45) 4525 7338, jt@dtv.dk  

Institut:

83 Studieforvaltningen

Ekstern samarbejdsinstitution:

Danmarks Tekniske Videncenter

Kursushjemmeside:

http://www.dtv.dk/tekhist/kurser/88387.htm

Nøgleord:

Videnskab, Transport, Teknologioverførsel, Innovationer, Teknologispredning
Sidst opdateret: 12. januar, 2005