2004/2005

42651 Industriel fødevareproduktion og samfund

Engelsk titel: 


Industrial food, production and society

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
 


Skemaplacering:

E2

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminarer, studiebesøg og projektarbejde

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Minimum  4 , Maksimum:  25
 

Overordnede kursusmål:

Målet med kurset er at give de studerende en generel forståelse for de teknologiske, politiske, reguleringsmæssige og økonomiske betingelser for den danske fødevareindustri. De studerende tilegner sig forskellige metoder til at forstå og analysere udviklingspotentialerne i den danske fødevaresektor i hele kæden fra landbrug til forbrug.
Kurset indgår som del i overbygningsuddannelsen ”Industriel Produktion” som udbydes i et samarbejde mellem BioCentrum og Institut for Produktion og Ledelse, hvor de studerende har mulighed for at specialisere sig i forhold til levnedsmiddelproduktionen


Kursusindhold:

Kursets er opbygget omkring følgende centrale tematikker:
• Overordnede historiske, teknologiske og strukturelle udviklingstræk i udviklingen af den danske levnedsmiddelindustri, fra andelsbevægelsens opståen til nutidens udfordringer i en internationaliseret fødevareøkonomi.
• Grundlæggende reguleringsmæssige rammebetingelser for levnedsmiddelindustrien - fra national lovgivning til EU og WTO.
• Udviklingen i medier, offentlighed og politisk forbrug.
• Udviklingstendenser i politikudvikling på levnedsmiddelområdet.
• Udviklingen i produktionskoncepter og teknologiudvikling
• Bæredygtigheden og fødevareindustrien

På kurset forventes det at de studerende i projektarbejde med casestudier af konkrete levnedsmiddelindustrier, hvor mindst 3 af ovenstående tematikker anvendes i en analyse af den pågældende virksomhed.

Mulige projektemner:
• Analyse af udviklingen af en fødevarevirksomheds strategi i forhold til anvendelse af fx genmodificerede indsatsmidler i forhold til udviklingen i regulering og offentlig meningsdannelse.
• Analyse af innovative teknologianvendelser i den økologiske fødevareindustri
• Analyse af relationen mellem den offentlige forvaltning og levnedsmiddelindustri i forbindelse med miljø- og sundhedsmæssige risici.
• Analyse af drivkræfterne bag den fødevareteknologiske udvikling


Kursusansvarlig:

Niels Heine Kristensen, 424, 223, (+45) 4525 6021, nhk@ipl.dtu.dk  
Thorkild Nielsen, 424, 228, (+45) 4525 6022, t.nielsen@ipl.dtu.dk  

Institut:

42 Institut for Produktion og Ledelse

Deltagende institut:

27 BioCentrum-DTU

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 1. juli, 2004