2004/2005

42021 Teknologianalyse

Engelsk titel: 


Technology Analysis

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
 


Skemaplacering:

F4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og gruppeøvelser

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  60
 

Overordnede kursusmål:

At give indsigt i teknologianalytisk teori og metode, der belyser tilordningen af egenskaber af både funktionel og betydningsmæssig art til produkter og teknologi i en design- og brugsproces, samt at give indsigt i brugen af beskrivelsesværktøjer til analyse af tekniske konstruktioner. Gennem kurset formidles en forståelse for den betydning som historisk og kulturel sammenhæng, produktionsvilkår, markedsdannelse og brugerkompetence har for produkters tilblivelse og eksistens.
Kursets sidste del skal formidle en forståelse for systemteori, modeller og videnskabsteori.


Kursusindhold:

Kurset omfatter en introduktion af aktør-netværksteori med vægt på den teknologiske formningsproces og herunder samspillet mellem designvisioner, arbejdet i laboratorier, produktudformning, markedsdannelse og ibrugtagning med dens elementer af samordning af behov, funktionalitet og betydning. Ved inddragelse af studier af brugerkonfiguration, den kulturelle og historiske kontekst for produktet og de objektverdener, som designere og brugere opererer med, uddybes de sammenhænge, som er med til at konstituere produktet.Kurset introducerer samtidig hermed modeller til beskrivelse af produkters livsløb. Det udbygges med en introduktion til systemteori som modelværktøj. Kurset afsluttes med en gennemgang af videnskabsteoretiske spørgsmål om realisme, modeller, teoriers status og paradigmer, samt en afsluttende diskussion af de forskellige former for videnskab, som er aktuel i ingeniørarbejde og design.

Tilrettelæggelse: Kurset introducerer de grundlæggende teorier og beskrivelsesværktøjer ved hjælp af udvalgte produkter/teknologier. Præsentationen af nye begreber og teorier gennemgås således i sammenhæng med at deres perspektiv og anvendelser eksemplificeres.


Bemærkninger:

Kurset er en integreret del af 2. semester på bacheloruddannelsen i design & innovation. Studerende optaget her har fortrinsret til kurset.


Kursusansvarlig:

Ulrik Jørgensen, 424, 113, (+45) 4525 6075, uj@ipl.dtu.dk  
Mogens Myrup Andreasen, 404, 231, (+45) 4525 6258, myrup@mek.dtu.dk  

Institut:

42 Institut for Produktion og Ledelse

Deltagende institut:

41 Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion

Nøgleord:

Aktør-netværk, produktkontekst,, meningstilordning, scripts, skripts,, brugerkonfiguration, objektverden, , produktliv, systemteori, modeller, videnskabsteori.
Sidst opdateret: 30. april, 2004