2004/2005

28852 Risikovurdering i kemisk industri

Engelsk titel: 


Risk Assessment in Chemical Industry

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger med indbyggede øvelser, og gruppeøvelser én eftermiddag om ugen.

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At indlære metoder og procedure til vurdering af fare og analyse af disse og deres konsekvenser i forbindelse med et kemisk anlæg, samt studere opbygningen af risikostyringssystemer i den kemiske og biokemiske industri med henblik på at kunne medvirke ved udarbejdelse af sikkerhedsrapport efter Seveso-2 direktivet.


Kursusindhold:

Med udgangspunkt i en case - fx. polymer- eller polyol fremstilling - gennemgås forskellige værktøjer, som kan være nyttige i forbindelse med udarbejdelse af en sikkerhedsrapport efter Seveso-2 direktivet. Værktøjer som Dow's Chemical Exposure Index til evaluering og analyse af fare uden for hegnet i forbindelse med valg af lokalitet til et nyt anlæg gennemgås. Herunder arbejdes med brug af og søgning efter kemikaliebrugsanvisninger fra leverandører og andre for at kunne evaluere fare ved transport af råmaterialer og produkter, samt finde informationer om grænseværdier til planlægning af nødberedskab. Som værktøjer til evaulering af analyse af fare inden for hegnet gennemgås Dow's Fire & Explosion Index, og dets anvendelse i forbindelse med layout af anlægget. Desuden gennemgås metoder som Hazards & Operability (HAZOP) analyse, fejltræer, begivenshedstræer m.v. til evaluering og analyse af fare ved større eller mindre dele af anlæg.
Med baggrund i eksplosions- og brandulykker, som har været omtalt i medierne, arbejdes med beregning af konsekvenser af eksplosioner og brande på mennesker og strukturer.
Industrielle risikostyringssystemer og beredskabssystemer gennemgås med udgangspunkt i systemer som er implementeret i et område med betydelig kemisk industri. Eksempler på krav til uddannelse og efteruddannelse af beredskabspersonale gives.
I forbindelse med kurset etableres diskussionsfora på Internettet, fx. CampusNet, med henblik på at diskutere emner som acceptabel risiko, oplevelse af risiko m.v.


Bemærkninger:

Evaluering er baseret på en sikkerhedsrapport for et fiktivt anlæg udarbejdet af en gruppe på 4-6 studerende under kursusforløbet. Det skal fremgår af rapporten hvilke elementer den enkelte har været ansvarlig for. Rapporten afleveres elektronisk.
Kurset udbydes også som fjernundervisning i forbindelse med Brandingeniøruddannelsen.


Kursusansvarlig:

Niels Jensen, 227, 218, (+45) 4525 2806, nj@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Nøgleord:

Risikovurdering, Processikkerhed
Sidst opdateret: 2. maj, 2004