2004/2005

28451 Optimerende drift af procesanlæg

Engelsk titel: 


Optimising Plantwide Control

Sprog:


Point (ECTS )

  7.5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, beregningsøvelser og øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Obligatoriske forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

Det indledende Regulerings-og Styringskursus 28351 handlede om at styre en proces, enten med et givet setpunkt, så en kontinuert proces kan holdes i en ønsket stationær tilstand, eller sådan at processen følger en given tidsprofil. Hertil krævedes en forståelse af de valgte simple systemers dynamik, så regulatorerne kunne designes bedst muligt. Dette er dog kun en begyndelse. Store besparelser i driften og langt højere produktkvalitet kan opnås, når processernes dynamik forstås på et højere niveau. Optimal drift af en proces kræver en optimerende styring, der er opbygget i flere lag. Det vil blive vist, hvordan en sådan styring kan realiseres for et kontinuert drevet procesanlæg. Det vises også, hvordan periodevis drevne processer (som batch-reaktioner) kan optimeres over mange perioder, når modellerne udvides for at tage hensyn til de (ønskede) tidsvarierende forhold. Udover disse eksempler fra kemi-industrien vil kurset også belyse dynamikken i og styringen af det komplicerede apparatur, der i dag karakteriserer den medikotekniske industri- for eksempel en kunstig bugspytkirtel, Endelig vil begrænsningerne i reguleringsmetoderne undersøges, hvorved vekselvirkningen mellem proces og regulerings design bliver understreget.
Slutmålet er at kunne forstå og bruge landvindingerne i systemanalyse til at udvikle nye og bedre processer og apparater, i kemiindustrien og mange andre steder. Processerne og apparaterne er bedre fordi styring og regulering er tænkt ind fra begyndelsen af deres udvikling.


Kursusindhold:

Basis for kurset er procesanlæggets syntese og de deraf afledte drifts mål, herved illustreres at proces design og drift er to sider af samme grundlæggende problemstilling. Valg af aktuatorer og målinger til en regulatorstruktur gennemføres udfra en systematisk model analyse. I en efterfølgende syntese findes parring af aktuatorer og målinger til en basal regulatorstruktur for en proces. Hvorledes driftsmålene nås i praksis ved anvendelse af regulering illustreres i løbet af kurset på basis af udvalgte eksempler, der vil illustrere karakteristiske regulator strukturer


Bemærkninger:

Øvelsesdelen indeholder beregninger og eksperimentelt arbejde. Sidstnævnte skemalægges efter aftale med holdet. Der udarbejdes et kursusarbejde på dette grundlag, dette arbejde indgår i bedømmelsen af kurset.
Kurset udbydes første gang F06.


Kursusansvarlig:

Sten Bay Jørgensen, 227, 252, (+45) 4525 2872, sbj@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Optimerende anælgs drift
Sidst opdateret: 30. april, 2004