At give deltagerne en kvantitativ forståelse af enzymreaktioner i anvendt enzym-teknologi. Herunder at gøre deltagerne helt fortrolige med enzymers reaktionskinetik, stabilitetsforhold, aktionsmønstre og mulige inhiberingsmekanismer i eksperimentelle og i autentiske industrielle processer: Biomassehydrolyse og katalyse af udvalgte molekylære transformationer. Tillige at give deltagerne viden om vigtige industrielle anvendelser af enzymer med fokus på nyere, fødevare- og agroindustrielle processer.
Kursusindhold:
Enzymaktivitet, almen reaktionskinetik, Michaelis-Menten kinetik: Fortolkning og fastlæggelse af Km og Vmax, enzymassays, assaykontrol, enzym-substrat specificitet, effekt af pH og temperatur på enzymaktivitet, termisk inaktivering, brug af Henri's integrerede ligning (høj reaktionsgrad), aktivatorer (metal ioner, kofaktor aktivering, aktivering af proenzymer), inhiberingsformer/typer, inhiberingskinetik, immobiliserede enzymers kinetik. Beregning af reaktionshastighed, reaktionstid, og enzymdosering ved ønsket omdannelsesgrad. Beregning af ny molekylevægt og kædelængde ved polymerhydrolyse mm. For at give deltagerne lejlighed til større fordybelse i udvalgte enzymprocesser, bliver deltagerne den sidste 1½ kursusdag opdelt i mindre hold efter interessefelt. Holdene kan så vælge et af flg. emner: i) Hydrolyse og modifikation af plante materiale (pektin og cellulose), ii) Stivelses-modifikation og cerealieprocesser, iii) Fedtstofteknologi: lipaser og phospholipaser.
Bemærkninger:
Kan undtagelsesvis tages af civilingeniører sidst i studiet