2004/2005

27525 Modellering og simulering af levnedsmiddelproduktion

Engelsk titel: 


Food Process Modelling and Simulation

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kursus for Ph.d.-studerende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E1B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, seminarer, gruppearbejder og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  20
 

Overordnede kursusmål:

At gøre de studerende i stand til at analysere og identificere operationer i fødevareproduktioner, som kan modelleres enkeltvis og i sammenhæng. At opstille, bruge og validere forskellige typer af matematiske modeller.


Kursusindhold:

Analyse af enhedsoperationer og produktionssystemer med henblik på at beskrive de fysiske og kemiske interaktioner som styrer processen. Nøgleprocesserne undersøges og modelleres med analytiske modeller, differentialligninger, finite element modeller (FEM) og Computational Fluid Dynamics (CFD). Anvendelse af simuleringsværktøjer til procesdesign anvendes på statiske og dynamiske processer i makroskala systemer, hvor også proces-produkt-kvalitet interaktioner undersøges baseret på procesdata for udstyr fx tværsnit af rør etc. Som modsætning benyttes CFD og FEM til mere detaljerede undersøgelser af kvalitet og produkt-proces interaktioner hvor lokale strømningsfænomener og varmetransmission har indflydelse på egenskaber og energiforbrug. Der gives eksempler på hvorledes modellering og simulering kan benyttes til procesoptimering.


Kursusansvarlig:

Bo Boye Busk Jensen, 227, 142, (+45) 4525 2772, bbb@biocentrum.dtu.dk  
Alan Friis, 227, 162, (+45) 4525 2613, af@biocentrum.dtu.dk  
Jørgen Risum, 227, 154, (+45) 4525 2962, jr@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Modellering, fødevareproduktion, CFD, FEM, proces optimering
Sidst opdateret: 29. april, 2004