2004/2005

27510 Procesteknik til fødevarefremstilling

Engelsk titel: 


Introduction to food engineering

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E3

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, cases, øvelser og projekt(er). Eksempler på produktionslinier bruges som cases, der laves to tællende individuelle tests undervejs i kurset. Kurset afsluttes med et gruppearbejde (en case med projektrapport og fremlæggelse ved seminar).

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren  ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Målet er at sætte de studerende i stand til at: forstå basal opbygning af fødevareprocesanlæg samt at forstå betydningen af de ændringer, der foregår i fødevarer under fremstilling. Yderligere er det målet at skabe overblik over levnedsmiddelproduktioner (flow-sheet, identifikation af enkelte operationer, deres virkning og formål). At estimere virkninger ved brug af beregningsværktøjer, se sammenhænge i et produktionsforløb, få kendskab til aspekter af levnedsmiddelsikkerhed og -kvalitet, vurdere beregningsresultater og anvendelighed af forskellige operationer.


Kursusindhold:

I kurset behandles emner indenfor: Masse- og energibalancer, reologi, strømning af ikke-newtonske væsker, varmetransmission (ikke-stationær), drabs- og varmeresistenskurver, forbehandling af råvarer, blanding og formning, separering, koncentrering og kontinuerlig varmebehandling samt tørring, køling og frysning. Yderligere inkluderes aspekter af dimensionering og analyse af produktionsprocesser.


Bemærkninger:

Kurset henvender sig til kemi-, bioteknologi- såvel som maskiningeniørstuderende, der ønsker at tilegne sig viden om fødevarefremstilling.


Kursusansvarlig:

Alan Friis, 227, 162, (+45) 4525 2613, af@biocentrum.dtu.dk  
Jørgen Risum, 227, 154, (+45) 4525 2962, jr@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Tilmelding:

I CampusNet

Nøgleord:

Levnedsmiddel, produktion, fabriksanlæg, enhedsoperationer
Sidst opdateret: 29. april, 2004