2004/2005

02200 Digital design og datamaskinarkitektur

Engelsk titel: 


Digital design and computer organization

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E2

 

Undervisningsform:

Forelæsninger samt projektopgave

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2B,   F1A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at konstruere større digitale kredsløb og at give deltagerne en dyberegående viden om datamaskiners funktion og strukturelle opbygning.


Kursusindhold:

DEL A -- Konstruktion af digitale systemer (33%): Beregningskredsløb og tilstandsmaskiner. Pipelineteknikker. Fra algoritme til kredsløb. Kvantificering af hastighed (throughput og latenstid). Grundig introduktion til designsproget VHDL og den tilhørende designproces (specifikation, trinvis forfining, simulering og syntese).
DEL B -- Datamaskinarkitektur (33%): Introduktion af maskinstruktur og instruktionssæt. Talrepræsentation og aritmetik for heltal og flydende tal. Struktur af centralenheden i en moderne RISC-processor (kontrolenhed, beregningsenhed og pipelining). Samspil mellem maskinstruktur og instruktionssæt. Lagerhierarkier og lageradministration (cache teknikker og virtual memory teknikker). Orientering om bussystemer og ydre enheder. Orientering om nye arkitekturer.
Del C -- Projektopgave (33%): Sideløbende med forelæsningerne konstrueres en mindre pipelinet CPU. Formålet er dels at give en dybere indsigt i forelæsningsstoffet, og dels at gøre deltagerne fortrolige med designsproget VHDL og de dertil hørende CAD værktøjer til design af digitale systemer.


Bemærkninger:

Forudsætninger:
Grundlæggende kendskab til digital design: Repræsentation af heltal. Kombinatoriske og sekventielle kredsløb. Karnaughkort. Tilstandsgrafer. Boolesk algebra. Grundlæggende kendskab til basale komponenter: register, ALU, lager (RAM), programmerbar logik (FPGA), busser, etc. Realisering af små kredsløb (simulering eller fysisk realisering). Beregning af hastighed (forsinkelsestid, setuptid, holdetid, og kritisk vej). Grundlæggende kendskab til programmering i et højniveauspr


Kursusansvarlig:

Jens Sparsø, 322, 215, (+45) 4525 3747, jsp@imm.dtu.dk  

Institut:

02 Informatik og Matematisk Modellering

Kursushjemmeside:

http://www.imm.dtu.dk/courses/02200
Sidst opdateret: 17. december, 2004