2003/2004

42910 Materialelære

Engelsk titel: 


Materials Science

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for diplomingeniørstuderende- Maskin
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E2B og F2B

 

Undervisningsform:

Undervisningen er baseret på aktiv indlæring, med indledende og afsluttende forelæsninger. Gruppearbejde med IT-simulationer, IT-søgning, projekt- og casestudies.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F2B,   E2B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  96
 

Overordnede kursusmål:

Uanset om valg af materiale gælder en tennissketcher, en kontaktlinse eller en jetmotor, så er det materialets egenskaber i forhold til anvendelsen og processering som er det vigtige. Kurset vil give alle deltagere et bredt alment materialekendskab. Dernæst vil det kunne inspirere nogle studerende til senere fordybelse og specialisering indenfor materialevidenskaben. Kursets mål er at forstå, hvordan materialer er forskellige og hvad de kan bruges til. Grundlaget for en sådan indsigt opnås ved belysning af sammenhæng mellem strukturer og egenskaber hos metaller, polymerer, keramer, halvleder og kompositter.


Kursusindhold:

Kurset omhandler materialer generelt, uanset om disse er metaller, polymerer, keramer eller kompositter. Vi sætter fokus på materialers fælles eller forskellige strukturer og egenskaber, samt deres processering eller syntese. Kursets indhold er: i) Grundbegreber. Atomarstruktur, krystalstruktur, defekter, amorfe og semikrystallinske materialer, ii) Mikrostrukturer. Faseligevægt og tilstandsdiagrammer, kinetik og strukturtransformationer, iii) Mekaniske egenskaber, iv) Funktionelle egenskaber.


Bemærkninger:

Dette kursus udbydes i samarbejde mellem IPL, Materiale- og Procesteknologi og KT, Dansk Polymer Center. Indgår i fagprofil kemi og maskin.
Undervisningsformen indbyder til en løbende afrapportering enten i form af mundtlige præsentationer eller fremstilling af posters som indgår i evalueringen.
Sprog: Engelsk. Lærebogen og alle skriftlige materialer er på engelsk. Dog vil forelæsningerne og gruppearbejdet holdes på dansk såfremt der er kun er dansk-talende tilmeldt kurset.Kurset udbydes af I


Kursusansvarlig:

Kai Wøldike Sørensen, 204, 029, (+45) 4525 5448, kws@ipl.dtu.dk  
Andy Horsewell, 204, 104, (+45) 4525 2197, horsewell@ipl.dtu.dk  

Institut:

42 Institut for Produktion og Ledelse

Kursushjemmeside:

http://www.ipl.dtu.dk

Nøgleord:

struktur, egenskaber, syntese, processer, design, miljø, metaller, polymerer, keramer, kompositter
Sidst opdateret: 18. december, 2003