2003/2004

41415 Kraftværksteknik

Engelsk titel: 


Power Plants

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F4

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, opgaveregning og et større design projekt.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A,   E4A 

Evalueringsform:

Varighed eksamen:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At give de studerende indsigt i de problemer, der opstår når vort elsystem skal omlægges til flere samtidige brændsler (biomasse, vindmøller, naturgas og kul). Kurset skal give forståelse for procesdesign, konstruktion og drift af moderne (termiske) kraft- og kraftvarme-værker. Der sigtes mod en forståelse af funktionen af såvel de enkelte komponenter i værket, værket som et samlet energisystem, samt det samlede el-system bestående af flere kraftværker og forbrugere. Desuden skal der opnås en vis færdighed i brug af software værktøjer til procesberegninger.


Kursusindhold:

Det danske el-forbrug er ca. 32 TWh om året, svarende til ca. 6.000 kWh pr. person. 30-40% heraf kommer enten fra vindmøller eller fra decentrale gasmotor-baserede kraft-varme-værker. Resten produceres på gas-/damp-turbine anlæg med biomasse, naturgas eller kul som brændsel. Opbygningen af disse anlæg enten som el-producerende eller el- og varme-producerende anlæg er kursets hovedtema. Der fokuseres på bedre energi-udnyttelse gennem højere virkningsgrader. Mulighederne for brug af andre brændsler f.eks. ved brug af forgasnings-teknologi berøres også.
Anlæggene og deres komponenter beskrives i følgende detaljer: De termodynamiske, strømningstekniske og varmeovergangsmæssige aspekter af de forskellige komponenter som fordamper, fyrrum, forgasser, turbine, kompressor, pumpe og kondensator behandles. Modeller for disse samt det samlede system bearbejdes. Økonomiske, sikkerheds-, ressource- og forureningsmæssige problemer behandles og nuværende og fremtidige løsninger diskuteres. Forskellige alternativer til dagens energikilder og -anlæg diskuteres.
Et besøg på et større kraftværk indgår normalt i kurset.


Bemærkninger:

Kurset kan lede op til eksamensprojekt på området.


Kursusansvarlig:

Einar Bjørn Qvale, 402, 108, (+45) 4525 4161, bq@mek.dtu.dk  
Niels Houbak, (+45) 4525 4525, niels.houbak@mek.dtu.dk  

Institut:

41 Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion

Nøgleord:

Energi, energisystem, brændsler, turbine, kredsprocesser, el-produktion, biomasse, modellering.
Sidst opdateret: 26. maj, 2003