2003/2004

41214 Konstruktioners Dynamik: Teori og Analyse

Engelsk titel: 


Dynamics of Structures: Theory and Analysis

Sprog:


Point (ECTS )

  7.5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
 


Skemaplacering:

F3A

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og øvelser bl.a. omfattende numeriske analyser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

Aftales med læreren 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Ønskelige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Dynamiske påvirkninger af konstruktioner forekommer typisk i forbindelse med naturlaster som vind, bølger og jordskælv, samt ved trafiklast, kollisioner og eksplosioner. Kursets formål er at give en forståelse af dynamiske effekter i konstruktioner og at sætte den studerende i stand til at foretage dynamiske analyser af konstruktioner med en eller flere frihedsgrader med såvel analytiske som numeriske metoder. Kombinatinen af teoretisk forståelse og evnen til at udføre konkrete dynamiske analyser er et centralt punkt.


Kursusindhold:

Kurset består af følgende 5 hovedemner:

1) Dynamikkens grundbegreber introduceres ved simple systemer med 1 frihedsgrad og begreber som egenfrekvens, dæmpning introduceres og frit respons samt harmonisk og transient last beskrives.
2) Forskellige naturligt forekommende dæmpningsmekanismer gennemgås. Desuden behandles virkningen af eksterne dæmpere på konstruktioner, herunder dæmpning af kabler og brug af tunede massedæmpere.
3) Resultaterne for en enkelt frihedsgrad generaliseres til flere frihedsgrader ved modalanalyse. Herunder behandles betydningen af lastens frekvensindhold og rumlige fordeling. Metoder til reduceret modalanalyse beskrives.
4) Metoder til direkte numerisk integration af konstruktioners dynamiske ligninger beskrives og benyttes til analyse af simple konstruktioner. En simpel simuleringsmodel for f.eks. jorskælvslast gennemgås.
5) Teorier for kablers og bjælkers dynamik behandles og sammenhængen mellem kontinuerte og diskrete konstruktionsmodeller beskrives. Forhold af betydning for opstilling af repræsentative diskrete beregningsmodeller af konstruktioner behandles.

De teoretiske emner behandles i MATLAB-baserede øvelser, der afleveres i rapportform. Disse indgår i det samlede bedømmelsesgrundlag.


Kursusansvarlig:

Steen Krenk, 403, 012, (+45) 4525 1964, sk@mek.dtu.dk  

Institut:

41 Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion

Tilmelding:

I CampusNet
Sidst opdateret: 19. marts, 2004