2003/2004

31671 Videregående digital signalbehandling

Engelsk titel: 


Advanced Digital Signal Processing

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for diplomingeniørstuderende- Elektro
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E1

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, projektarbejde og lab-øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E1B,   F1B 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

,

Overordnede kursusmål:

Kursets mål er at sætte den studerende i stand til:

· at beherske nogle af de avancerede fagområder til digital signalbehandling. Der fokuseres på fagområderne (*) automatisk billedbehandling og (**) adaptive digitale systemer.
· (* automatisk billedbehandling) at designe billedbehandlingsalgoritmer til automatisk genkendelse af objekter i computerbilleder f.eks. at genkende fejl i industriprodukter ud fra billeder af disse. At kunne anvende algoritmer til områder som multimedieapplikationer, billedtransmission, billedanalyse på flyoptagelser af billeder, detektion af landminer m.m. Metoder til 2D- og/eller 3D objektgenkendelse.
· (** adaptive digitale systemer) at kunne designe ”intelligente” adaptive systemer, der løbende automatisk tilpasser sig de signaler, der skal behandles. F.eks. adaptiv støjreduktion til håndfri mobiltelefoni i en bil. At forstå principperne i adaptive kontrolsystemer til optimal tidsafhængig kontrol af en maskine/et system. Design af adaptive filtre.


Kursusindhold:

· (* automatisk billedbehandling): Introduktion til billeddannede systemer. Automatiske metoder til blandt andet billedanalyse, billedforbedring, billedsegmentering, billedobjektgenkendelse, billed-kompression og -dekompression samt billedtransmission. Design og test af automatiske metoder til billedprocessering. Design af billedprocesseringssystemer med moderne lab værktøjer.

· (** adaptive digitale systemer): Introduktion til adaptive digitale systemer specielt indenfor telekommunikationsområdet. Beskrivelse af fordelene ved adaptive digitale systemer, f.eks. adaptive filtre, der automatisk ændrer overføringsfunktion som funktion af tiden for at sikre en optimal støjfiltrering. Søgningsmetoder i det multidimensionale rum. Adaptive algoritmer. Adaptive kontrolsystemer. Adaptivt medicinsk udstyr. Adaptive geologiske målesystemer. Orientering om adaptive neurale modeller, der er inspireret af hjernens signalprocessing. Design af adaptive systemer med moderne lab værktøjer.


Bemærkninger:

Kurset kan indgå i en specialisering for diplomingeniører eller civilingeniører.


Kursusansvarlig:

Helge Bjarup Dissing Sørensen, 349, 210, (+45) 4525 5244, hbs@oersted.dtu.dk  

Institut:

31 Ørsted DTU
Sidst opdateret: 30. juni, 2003