2003/2004

28221 Teknisk fysisk kemi

Engelsk titel: 


Chemical Engineering Thermodynamics

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F4A

 

Undervisningsform:

Regnemaskinebaseret problemløsning ved anvendelse af regneark, hvor udleverede og selvudviklede moduler sammensættes til simulering af større enheder. Der arbejdes i hold af 2-3 studerende. Der suppleres med oversigtsforelæsninger.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A,   E4A 

Evalueringsform:

Hjælpemidler:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  30
 

Overordnede kursusmål:

Dimensionering og optimering af kemisk procesudstyr (destillation, ekstraktion, kompression, køling m.v.) kræver et indgående kendskab til de fysisk-kemiske egenskaber af de stoffer og stofblandinger, der indgår i processen. Den fysiske kemi giver den teoretiske ramme herfor, men ikke redskaberne. I praksis må stofegenskaberne ofte tilvejebringes på et meget spinkelt eller ikke-eksisterende eksperimentelt grundlag. Målet med kurset er, at de studerende bliver i stand til at beregne eller estimere fysisk-kemiske egenskaber for rene stoffer og for stofblandinger, og at de bliver i stand til at benytte termodynamikken ved løsning af praktiske problemstillinger.


Kursusindhold:

Ved anvendelse af regneark udvikles redskaber til beregning af stofegenskaber, herunder residuale egenskaber, fra tilstandsligninger og fra generaliserede metoder. Endvidere arbejdes med dimensionering af processer til køling og processer til fordråbning af luftarter. Endelig er den fysisk-kemiske modelbeskrivelse af væskeblandinger væsentlig for de fleste separationsprocesser. Kurset omhandler modeller for overskudsegenskaber for væskefasen og deres anvendelse til simple ligevægtsberegninger for gas-væske, væske-væske og væske-faststof systemer.


Kursusansvarlig:

Michael Locht Michelsen, 229, 214, (+45) 4525 2865, mlm@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Kursushjemmeside:

http://www.kt.dtu.dk

Nøgleord:

Fysisk Kemi, Termodynamik, faseligevægte, elektrokemi, kemiske rekationer
Sidst opdateret: 14. november, 2003