At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taksonomiske, teknologiske og toksikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien.
Kursusindhold:
Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taksonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoksiner.
Bemærkninger:
Kurset er et samarbejde mellem DTU og KVL. Undervisningen foregår på DTU eller KVL. De sidste 7 ugers øvelser foregår på DTU. Kurset udbydes på KVL i år med lige årstal (kursusnr. 075818) og på DTU i år med ulige årstal.