2003/2004

27751 Mikrobiologiske aspekter af levnedsmiddelkonservering og kvalitetssikring

Fælleskursus med KVL (076018)

Engelsk titel: 


Microbial aspects of Food Preservation and Quality Assurance

Sprog:


Point (ECTS )

  9

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5A og F5B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og øvelser.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F5A,   E5A 

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  20
 

Overordnede kursusmål:

At give de studerende de nødvendige redskaber til at vurdere mikrobiologiske aspekter ved produkter og processer i levnedsmiddelindustrien. Dette opnås via et dybtgående kendskab til levnedsmiddelkonserveringens mikrobiologi, mikrobiologisk kvalitetssikring samt hygiejniske problemstillinger i forbindelse med fremstilling af levnedsmidler.


Kursusindhold:

Fundamentale principper for fysiske og kemiske faktorers indvirkning på overlevelse og vækst af mikroorganismer i levnedsmidler. Cellebeskadigelse og reparation af mikroorganismer i levnedsmidler. Forudsigelse af mikrobiel stabilitet ved matematiske modeller m.m. Kvantitativ risikovurdering. Hygiejniske krav til design af udstyr, materialevalg og indretning af levnedsmiddelvirksomheder. Aseptiske processer og renrumsteknologi. Mikrobiologiske aspekter af rengøring og desinfektion i levnedsmiddelvirksomheder. Mikrobiologisk procesovervågning. Mikrobiologiske hurtigmetoder inklusive molekylære metoder til karakterisering af specifikke mikroorganismer. Mikrobiologisk kvalitetskontrol og integrering i overordnede kvalitetssystemer (TQM, ISO 9000, HACCP m.fl.)


Bemærkninger:

Kurset er et samarbejde mellem DTU og KVL. Undervisningen foregår på både DTU og KVL med ca. halvdelen af forelæsningerne og øvelserne hvert sted. Kurset udbydes på KVL i år med lige årstal (kursusnr. 076018) og på DTU i år med ulige årstal.


Kursusansvarlig:

Per Væggemose Nielsen, 221, 102, (+45) 4525 2631, pvn@biocentrum.dtu.dk  
Susanne Knøchel, KVL, skn@kvl.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Levnedsmiddelkonservering, kvalitetssikring
Sidst opdateret: 24. april, 2003