Aftales med læreren
Ingen eksamen i den ordinære eksamensperiode
Evalueringsform:
Bedømmelsesform:
Pointspærring:
Faglige forudsætninger:
,
Deltagerbegrænsning:
Maksimum: 18
Overordnede kursusmål:
At give et detaljeret kendskab til den helt specielle, grundlæggende biokemiske og mikrobiologiske viden, der anvendes til at sikre og styre fiskens kvalitet og friskhed som råvare og produkt. At bibringe forståelse for optimal udnyttelse af fiskeressourcen.
Kursusindhold:
Der undervises på videregående niveau i fiskens biokemi, herunder proteinnedbrydning, enzymologi, hydrolytisk og oxidativ nedbrydning af de umættede fiskelipider (udvikling af aroma). Muligheden for beskyttelse mod protein og lipid forandringer i fersk og frossen fisk samt i fiskeprodukter diskuteres. Akvakultur som ressource, samt anvendelse af fiskeriindustriens biprodukter, f.eks. som hjælpestoffer og til medicinsk brug, er emner som vil blive berørt. Fiskeprodukters mikrobielle økologi gennemgås med vægt på forekomst og vækst af patogene bakterier og specifikke fordærvelsesbakterier. Denne viden anvendes til forudsigelse af holdbarhed samt design af optimal konservering. Anvendelse af naturlige antimikrobielle systemer gennemgås. Udvikling af biokemiske og mikrobiologiske hurtigmetoder til bestemmelse og forudsigelse af fiskens holdbarhed i produktions- og lagermæssig sammenhæng indgår i undervisningen, herunder moderne databehandling. Kurset tager sit udgangspunkt i de seneste forskningsresultater og igangværende projekter.
Bemærkninger:
Kurset og/eller 27501 er en forudsætning for at udføre individuelle kurser og speciale ved Afdelingen for Fiskeindustrielforskning ved Danmarks Fiskeriundersøgelser.