At give de studerende en grundlæggende viden om levnedsmiddelbioteknologi. Herunder gøre dem fortrolige med hvilke metoder, der anvendes ved bioteknologisk modifikation af de råvarer og ingredienser, der indgår i levnedsmidler. De erhvervede kompetencer skal gøre at de studerende selv bliver innovative mht. at anvende bioteknologiske metoder til forbedring af levnedsmidlers kvalitet. Målet er at give de studerende de faglige kompetencer, der er nødvendige for at kunne vurdere kvalitet, sikkerhed og risiko ved anvendelse af bioteknologi på levnedsmidler.
Kursusindhold:
Bioteknologi anvendt på levnedsmiddelråvarerne: kød/fisk, mejeriprodukter, frugt/grønt, cerealier og ingredienser. Enzymbioteknologiske processer anvendt til fremstilling af levnedsmiddelingredienser. Teknikker til udvikling af genetisk modificerede organismer (GMO) indenfor de forskellige levnedsmiddelråvarer f.eks. mikroinjektion, kloning, selektion, gen-kanon, naturlige DNA vektorer. Kvalitativ og kvantitativ detektion af GMO i levnedsmidler. Evaluering af bioteknologisk modificerede levnedsmidlers kvalitet og funktionalitet ved f.eks. måling af aroma og sensorik, instrumentel textur og reologi, samt brug af statistisk databehandling. Lovgivning, etik, risikovurdering, forbrugerholdninger, functional foods og novel foods.
Bemærkninger:
Kurset er pointgivende for specialisering i fagområderne 'levnedsmiddelbioteknologi' og 'biokemi og ernæring'. Tilknyttede tilbud: 27505 og 27520.