2002/2003

42510 Ingeniør, teknologi og samfund

Engelsk titel: 


Engineering, Technology and Society

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E4B eller
F4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppeøvelser og projektarbejde.

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse af den teknologiske udvikling. Kurset skal give en indsigt i samspillet mellem teknologisk og samfundsmæssig udvikling samt en indsigt i ingeniørarbejdet.
Kurset skal åbne de studerendes øjne for, at ingeniørarbejdet er komplekst og udfordrende og under stadig udvikling - både med hensyn til tekniske og naturvidenskabelige problemstillinger og med hensyn til samfundsmæssige og sociale problemstillinger. Det er en pointe, at ingeniørarbejde i sin kerne rummer særlige kombinationer af kompetencer: teoretiske og praktiske, analytiske og kreative, tekniske og sociale. Ingeniøren skal være i stand til at tolke og løse komplekse problemer. Han eller hun skal også have sociale kompetencer, for eksempel evner til samarbejde, ledelse og formidling. Kurset skal bidrage til at uddanne den nye ingeniør: udvikle handleevne, kompetence og ansvarlighed til at deltage i ledelsen af teknisk udvikling og forskning i et bæredygtigt perspektiv.


Kursusindhold:

En teoretisk del med forelæsninger, øvelser og seminaraktiviteter, ca 7 uger.
En projektdel med projektarbejde med vægt på studerendes egne aktiviteter under vejledning, ca. 5 uger.

I teoridelen får de studerende et teoretisk fundament og et analytisk begrebsapparat som efterfølgende kan anvendes på aktuelle problemstillinger fra ingeniørernes arbejdsmark. Teorien formidles konkret i forhold til aktuelle og historiske eksempler på teknologisk udvikling. Der behandles følgende temaer: Ingeniørarbejde og -kvalifikationer, ingeniørarbejdets organisering, teknologisk udvikling og institutioner samt teknologi og samfund.
Projektarbejdet skal belyse forskellige aspekter af ingeniørarbejde og teknologisk udvikling. De studerende arbejder i mindre grupper (3-5 studerende) i et forløb på 5-6 uger. Der lægges vægt på at udvikle og evaluere de studerendes evne til formidling.


Kursusansvarlig:

Thomas Jacobsen, 303, 161, (+45) 4525 6029  

Institut:

42 Institut for Produktion og Ledelse

Kursushjemmeside:

http://www.ipl.dtu.dk

Nøgleord:

Ingeniørarbejde; ingeniørkvalifikationer; teknologisk udvikling; teknologi og samfund
Sidst opdateret: 17. marts, 2003