2002/2003

41612 Produktkonstruktion og dokumentation

Engelsk titel: 


Product Design and Documentation

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E4A og E4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A,   E4A 

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At sætte deltagerne i stand til at konstruere tekniske produkter samt at udarbejde den tegningsdokumentation, som kræves for fremstilling. Deltagerne skal kende faserne i et produkts tilblivelse og kunne anvende metoder til fastlæggelse af produktets struktur og udformning ud fra et bredt spektrum af kriterier vedr. fremstilling, betjeningsforhold, pris, udseende m.v. Deltagerne skal desuden kunne anvende opslag og standardrigtig maskintegning i konstruktionsprocessen.


Kursusindhold:

Produktsyntese-processen. Produktets grundegenskaber: struktur, form, materiale, dimension og overflade. Strukturvariationsmetoder. Produktfaktorer: fremstilling, montage, kvalitet, design, betjening, destruktion osv. Grundspecifikation. Computerværktøjer til konstruktion. Tegningssystemet. Opslaget som konstruktionsværktøj. Tegningsstandarder. Form- og positionstolerancer. Almindeligt brugte maskinelementer. Gennem en række konstruktionsøvelser arbejder deltagerne med systematiske metoder til produkt-syntese. Deltagerne vil dels konstruere egne emner, dels konstruere med gængse maskinelementer. Øvelserne gennemføres under anvendelse af skitser, udkast og opslag, værkstedstegninger og samlingstegninger. Kurset afsluttes med et større selvstændigt konstruktionsprojekt, som føres frem til dokumentation (skriftligt og tegningsmæssigt) af et produkt. Gennem kurset indøves brugen af ingeniørhåndbøger som professionelt værktøj. Alle deltagere får mulighed for at udfærdige tegningsdokumentation på computer.


Bemærkninger:

Hvis kurset følges op af et polyteknisk midtvejsprojekt ved sektion for Konstruktion og Produktudvikling, MEK, opnår deltagerne tilstrækkelig teoretisk viden og praktisk færdighed til en grundlæggende konstruktionsteknisk kompetence.


Kursusansvarlig:

Niels Henrik Mortensen, 404, 230, (+45) 4525 6275, nhm@mek.dtu.dk  
Lars Hein, 404, 220, (+45) 4525 4641, lh@mek.dtu.dk  

Institut:

41 Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion

Nøgleord:

Konstruktion, CAD, Kreative metoder, Systematiske metoder, Grundspecifikation, Konceptualisering, De
Sidst opdateret: 17. marts, 2003