2002/2003

31270 Lyd og vibrationer

Engelsk titel: 


Sound and Vibration

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kursus for Ph.d.-studerende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E4A og E4B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger, obligatoriske mini-projekter og øvelser samt opgaveregning og gennemgang.

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F4A,   E4A 

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  15
 

Overordnede kursusmål:

Ved indførelse i lyd og vibrationers frembringelse og transmission at sætte den studerende i stand til at analysere vibro-akustiske systemer samt tekniske støj- og vibrationsproblemer, at udarbejde praktiske forslag til bekæmpelse af struktur-transmitteret lyd i sammensatte konstruktioner (apparater, kabinetter, maskiner, transportmidler og bygninger) samt at anvende avanceret beregnings- og måleteknik.


Kursusindhold:

Mekanismer for frembringelse af vibrationer og lyd i faste medier og strukturer. Simple resonatorer og modeller for tabsmekanismer. Begreberne mekanisk impedans og mobilitet. Svingninger og lydbølger i faste strukturer (strukturlyd): longitudinalbølger og bøjningsbølger i én- og to-dimensionale strukturer bl.a. stænger og plader; analytiske og statistiske metoder til beregning af strukturlyd og -transmission i sammensatte konstruktioner. Vibro-akustisk måleteknik, transducere og aktuatorer. Introduktion til anvendt signalbehandling: samplede tidssignaler, spektralanalyse og overføringsfunktioner. Vibrationsisolering og strukturlydsdæmpning af teknisk udstyr, motorer m.v. Lydudstråling fra kompakte kilder og fra svingende strukturer (plader, kabinetter o.lign.). Aktiv kontrol og dæmpning af vibrationer og lydudstråling. Principper for ændring af konstruktioners transmissions- og udstrålingsegenskaber.


Bemærkninger:

Kurset henvender sig til studerende, som ønsker et videregående kendskab til lyd og vibrationers opståen, udbredelse og bekæmpelse. Kurset, der henvender sig til såvel E-studerende som M- og B-studerende, danner basis for eksamensarbejder inden for faget.


Kursusansvarlig:

Mogens Ohlrich, 352, 106, (+45) 4525 3959, mo@oersted.dtu.dk  

Institut:

31 Ørsted DTU

Nøgleord:

vibro-akustik, strukturlyd, lydudbredelse, støjbekæmpelse, vibrationsbekæmpelse
Sidst opdateret: 17. marts, 2003