2002/2003

28423 Faseligevægte i separationsprocesser

Engelsk titel: 


Phase Equilibria for Separation Processes

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2A

 

Undervisningsform:

Forlæsninger (halvdelen af kurset). Gruppearbejde, opgaver med brug af computerprogrammer, forevisning og demonstration af eksperimentelle laboratorieopstillinger

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

,

Deltagerbegrænsning:

Minimum  10, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

Korrekt dimensionering af separationsprocesudstyr i kemisk og biokemisk industri og indenfor olie- og gasområdet kræver, at man er i stand til at beregne de fysisk-kemiske egenskaber af de stofblandinger, der skal separeres. Denne beskrivelse skal kunne foretages for et bredt spektrum af stofblandinger fra simple kulbrinter og sædvanlige opløsningsmidler som vand, acetone og etanol til komplekse materialer som polymerer, elektrolytter og farmaka. Andre nye anvendelser findes indenfor f.eks. miljøvurderinger.


Kursusindhold:

At give deltagerne kendskab til en række af de principper, modeller og værktøjer, der finder praktisk anvendelse ved beregning af blandingers egenskaber ved såvel lave som høje tryk, samt vise hvorledes de fysisk-kemiske modeller kan anvendes til beregning af ligevægte i flerkomponentblandinger for forskellige typer af faseligevægte (damp-væske, væske-væske, faststof-væske, faststof-gas) samt ligevægte med superkritiske gasser.
Gennemgå de vigtigste begreber og definitioner fra den teknisk fysiske kemi (ideal blanding, referencetilstand, fugacitet, aktivitet og aktivitetskoefficient).
Gennemgå betydningen af de forskellige molekylære kræfter, samt give det teoretiske grundlag for de vigtigste aktivitetskoefficientmodeller og tilstandsligninger. Gennemgå teorier for associerende blandinger og polymeropløsninger.


Bemærkninger:

Kurset har betydning for bl.a. 5.års projekter med relation til termodynamik og separationsprocesser.
Kurset gennemføres kun, hvis der er mindst 10 deltagere


Kursusansvarlig:

Georgios Kontogeorgis, 229, 202, (+45) 4525 2859, gk@kt.dtu.dk  
Jørgen Mollerup, 229, 216, (+45) 4525 2866, JM@kt.dtu.dk  

Institut:

28 Institut for Kemiteknik

Kursushjemmeside:

http://kt.dtu.dk/

Nøgleord:

Termodynamik, faseligevægte, tilstandsligninger, transportegenskaber
Sidst opdateret: 17. marts, 2003