2002/2003

27752 Gær- og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler

Engelsk titel: 


Food Mycology L

Sprog:


Point (ECTS )

  12

Kursustype:   

Levnedsmiddel
Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E1A og E2B
E1B og E2A

E1-A (11.10-12.30) og E2-B (9.35-10.55) samt øvelser i E2-A og E1-B


 

Undervisningsform:

Forelæsninger og øvelser, 2 eftermiddage pr. uge.

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  20
 

Overordnede kursusmål:

At give den studerende indsigt og praktiske færdigheder i bestemmelse af taksonomiske, teknologiske og toksikologiske egenskaber hos gær- og skimmelsvampe med betydning for levneds- og nydelsesmiddelindustrien.


Kursusindhold:

Kurset omhandler gær- og skimmelsvampe, som dels anvendes positivt til fermentering, dels er negative, d.v.s. kvalitetsødelæggende for levneds- og nydelsesmidler. Følgende egenskaber hos mikroorganismerne vil blive behandlet: Cytologi, mikro- og makromorfologi, differentiering, primær og sekundær metabolisme inklusive aromadannelse, vækst og resistens samt teknologiske egenskaber. Endvidere indgår mikrobiel økologi og taksonomi samt traditionelle og moderne identifikations- og analysemetoder. Der gives eksempler på praktisk anvendelse i industrien og kvalitetsødelæggelser forårsaget af gær- og skimmelsvampe, herunder bl.a. dannelse af mykotoksiner.


Bemærkninger:

Kurset er et samarbejde mellem DTU og KVL. Undervisningen foregår på DTU eller KVL. De sidste 7 ugers øvelser foregår på DTU. Kurset udbydes på KVL i år med lige årstal (kursusnr. 075818) og på DTU i år med ulige årstal.


Kursusansvarlig:

Ulf Thrane, 221, 210, (+45) 4525 2630, ut@biocentrum.dtu.dk  
KVL: Lene Jespersen, MLI, (+45) 3528 3230, lene.jespersen@mli.kvl.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Gær- og skimmelsvampe, levneds- og nydelsesmidler, fermentering
Sidst opdateret: 17. marts, 2003