At give studerende, som skal arbejde med produktion, produktionsplanlægning, procesdesign og kvalitetskontrol i bioindustrien en grundlæggende forståelse for produktionslokalets og procesudstyrets interaktion med mikrobiologi, processernes indflydelse på mikroorganismer, mikrobiologiske metoder til detektion og sporing af mikroorganismer samt værktøjer til styring af hygiejne i bioindustrien.
Kursusindhold:
Produktionslokalets og procesudstyrets interaktion med mikrobiologi: mikrobiologiske aspekter omkring layout af produktionslokaler og ventilationsstrømme, kontaminationsveje, renrums- og aseptiskeproduktionsmiljøer, transport af råvarer, hjælpestoffer, produkter og personale i produktionsmiljøet, midlertidig opbevaring, introduktion til hygiejnisk design, rengøringsvenlighed, rengøring, desinfektion og sterilisation af procesudstyr, CIP-rengøring. Processernes indflydelse på mikroorganismer: mikroorganismers resistens, overlevelse, subletal beskadigelse og drab ved de relevante processer (varmebehandling, rengøring og desinfektion, filtrering, tørring osv.). Biofilm dannelse og fjernelse. Mikrobiologiske værktøjer: metoder til hurtig og (entydig) isolering, karakterisering og sporing af mikroorganismer i produktionsmiljøet og på/i procesudstyr (chemoluminiscens, impedimetri, molekylærmikrobiologiske metoder osv.), prøveudtagningsteknikker. Metoder til vurdering af mikroorganismernes fordærvelsespotentiale (subletal beskadigelse contra drab). Styringsværktøjer: hygiejne styring, HACCP, GXP, ISO 9000, SPC.
Bemærkninger:
Kurset henvender sig ikke til levnedsmiddelingeniørstuderende. Disse bør tage kursus 27751.