2002/2003

27582 Procesmikrobiologi

Engelsk titel: 


Process Microbiology

Sprog:


Point (ECTS )

  10

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F5A og F5B

Udbydes ikke F03


 

Undervisningsform:

forelæsninger, seminarer, øvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

F5A,   E5A 

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Minimum  16, Maksimum:  
 

Overordnede kursusmål:

At give studerende, som skal arbejde med produktion, produktionsplanlægning, procesdesign og kvalitetskontrol i bioindustrien en grundlæggende forståelse for produktionslokalets og procesudstyrets interaktion med mikrobiologi, processernes indflydelse på mikroorganismer, mikrobiologiske metoder til detektion og sporing af mikroorganismer samt værktøjer til styring af hygiejne i bioindustrien.


Kursusindhold:

Produktionslokalets og procesudstyrets interaktion med mikrobiologi: mikrobiologiske aspekter omkring layout af produktionslokaler og ventilationsstrømme, kontaminationsveje, renrums- og aseptiskeproduktionsmiljøer, transport af råvarer, hjælpestoffer, produkter og personale i produktionsmiljøet, midlertidig opbevaring, introduktion til hygiejnisk design, rengøringsvenlighed, rengøring, desinfektion og sterilisation af procesudstyr, CIP-rengøring. Processernes indflydelse på mikroorganismer: mikroorganismers resistens, overlevelse, subletal beskadigelse og drab ved de relevante processer (varmebehandling, rengøring og desinfektion, filtrering, tørring osv.). Biofilm dannelse og fjernelse. Mikrobiologiske værktøjer: metoder til hurtig og (entydig) isolering, karakterisering og sporing af mikroorganismer i produktionsmiljøet og på/i procesudstyr (chemoluminiscens, impedimetri, molekylærmikrobiologiske metoder osv.), prøveudtagningsteknikker. Metoder til vurdering af mikroorganismernes fordærvelsespotentiale (subletal beskadigelse contra drab). Styringsværktøjer: hygiejne styring, HACCP, GXP, ISO 9000, SPC.


Bemærkninger:

Kurset henvender sig ikke til levnedsmiddelingeniørstuderende. Disse bør tage kursus 27751.


Kursusansvarlig:

Per Væggemose Nielsen, 221, 102, (+45) 4525 2631, pvn@biocentrum.dtu.dk  
Lise Lotte Dock, bygning /building 221, (+45) 4525 2727, lotte.dock@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

produktionsmiljø, rengøring, mikrobiel inaktivering, kvalitetsstyringsteknik, hygiejne styring
Sidst opdateret: 17. marts, 2003