2002/2003

27031 Mikrobiologi og fermenteringsteknologi

Engelsk titel: 


Microbiology and Fermentation Technology

Sprog:


Point (ECTS )

  12.5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

F2A og F2B
Juni

5 laboratorieøvelser vil blive givet i modul F5-B for halvdelen af de studerende


 

Undervisningsform:

Forelæsninger, gruppeøvelser og obligatoriske laboratorieøvelser

Kursets varighed:

13-uger

Eksamensplacering:

E2A,   F2A  Skriftlig eksamen samt en afløsningsopgave i 13-ugersperioden og en afløsningsopgave i juni

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Pointspærring:

Faglige forudsætninger:

Ønskelige forudsætninger:

Deltagerbegrænsning:

Maksimum:  120
 

Overordnede kursusmål:

At de studerende skal opnå en grundviden indenfor mikrobiel diversitet og tilegne sig et generelt kendskab til de metoder og principper, der har betydning for design af fermenteringsprocesser. De studerende skal kunne opnå forståelse for, hvorledes design af fermenteringsprocesser samspiller med mikrobiel diversitet og molekylærbiologi og kunne anvende denne viden i forbindelse med både industriel produktion og forskning. De studerende skal derudover tilegne sig færdighed i eksperimentelt bioteknologisk arbejde indenfor mikrobiologi og fermenteringsteknologi, samt opnå praktisk erfaring i de teoretisk behandlede emner.


Kursusindhold:

Teori
. Generel mikrobiologi: Overordnet gennemgang af den mikrobielle diversitet ved at belyse de fylogenetiske, taxonomiske og metabolske ligheder og forskelle mellem mikroorganismer (bakterier, archae og svampe) - med fokus på de bioteknologisk interessante mikroorganismer. Redox- og energimetabolisme. Mikroorganismers ernæringsmæssige krav. Mikrobiel økologi.
. Mikroorganismer til industrielt brug: Opbevaring af mikroorganismer. Isolering fra naturlige habitater og identifikation af mikroorganismer, mutagenisering, screening, gene shuffling, directed evolution, functional genomics, metabolic engineering.
. Bioreaktoren og overordnede aspekter af bioprocesser: Præparering af inoculum, medium, design af bioreaktorer, analyse og kontrol af bioprocesser. Økonomi.
. Proceskinetik og massetransport: Kinetik af mikrobielle processer, støkiometri og massetransport. Omrøring og beluftning. Massebalancer. Procesintegration.
. Bioteknologiske processer: Der vil blive givet eksempler indenfor bioteknologiens anvendelsesområder i form af gruppeopgaver. De studerende vil arbejde med 2 afløsningsopgaver, hvori de selvstændigt vil bearbejde stoffet, der bliver behandlet ved forelæsningerne, men også få lidt mere specifik kundskab om specifikke bioteknologiske processer.

Laboratorieøvelser
Momenter der indgår: Sterilteknik. Opbevaring af mikroorganismer, podning og propagering. Dyrkning i fermentorer; batch og kemostat. Erfaring i opsætning af fermentor. Vækstkarakteristika og massebalancer udfra eksperimentelle data. Isolering, identifikation og karakterisering af mikroorganismer.


Bemærkninger:

Skriftlig eksamen og afløsningsopgaver. 2 afløsningsopgaver - en afløsningsopgave i 13-ugersperioden og en afløsningsopgave i juni. Obligatoriske laboratorieøvelser, der evalueres med godkendt/ikke godkendt ved korte rapporter eller mundtlig fremlæggelse. Afløsningsopgaverne tæller hver 25% af de endelige karakterer og den skriftlige eksamen tæller 50%. Alle dele skal gennemføres med mindst karakteren 5. Diplom-kemi-ingeniører på +2 overbygningen, der har taget kursus 27961 henvises til 27721 o


Kursusansvarlig:

Lisbeth Olsson, 223, 126, (+45) 4525 2677, lo@biocentrum.dtu.dk  

Institut:

27 BioCentrum-DTU

Nøgleord:

Mikrobiologi, Fermenteringsteknologi, Mikroorganismer til industrielt brug, Bioreaktoren og bioprocesser, Proceskinetik og massetransport
Sidst opdateret: 17. marts, 2003