2002/2003

11505 Byggematerialers fysik (kvante- og brudmekanik)

Engelsk titel: 


The Physics of Building Materials (quantum- and fracture mechanics)

Sprog:


Point (ECTS )

  5

Kursustype:   

Kursus for civilingeniørstuderende-
Kursus for Ph.d.-studerende
Kurset udbydes under Tompladsordningen


Skemaplacering:

E5B

 

Undervisningsform:

Forelæsninger og opgaveregning

Kursets varighed:

13-uger

Evalueringsform:

Bedømmelsesform:

Faglige forudsætninger:

Overordnede kursusmål:

At indføre den studerende i byggematerialers fysik. Det vil sige at give den nødvendige fysiske baggrund for at gøre det muligt at opnå en god forståelse af materialers opbygning samt deres egenskaber.


Kursusindhold:

Fundamentale egenskaber herunder styrke af amorfe materialer (cement og andre silikatmaterialer). Krystallinske og amorfe materialers atomare struktur. Matematiske modeller til simulering af fysiske egenskaber.
Kronologisk gennemgås: Elementer af termodynamik, elektrodynamik og introduktion til kvantemekanik. Atomers opbygning. Energi af grundstofferne. Opbygning af faste stoffer. Krystalstruktur. Amorfe stoffer (CSH). Fri elektronteori. Den kemiske binding. Bindingstyper (Ionbinding, kovalent binding, metalbinding, van der Walls´s kræfter). Bindingsenergi. Teoretisk træk- og forskydningsstyrke af metaller. Tryk- og trækstyrke af amorfe stoffer. Virkelig styrke af polykrystallinske og amorfe stoffer (defekter og dislokationer, Griffith´s teori for skøre materialer). Teoretisk beregning af elastiske konstanter. Varmefyldemodeller. Kort omtale af andre faststofegenskaber (f.eks. elektriske og magnetiske).


Bemærkninger:

Dette kursus kan tages både før og efter de øvrige kurser i materiallæreundervisningen. Kurset bør kun tages af studerende med interesse for fysik.


Kursusansvarlig:

Mogens Peter Nielsen, 118, 110, (+45) 4525 1655, mpn@byg.dtu.dk  
Jakob Lund Laugesen, 118, 155, (+45) 4525 1774  

Institut:

11 BYG.DTU
Sidst opdateret: 17. marts, 2003