10380 Kvanteoptik

2024/2025

Kursusinformation
Quantum Optics
Engelsk
10
Kandidat
Kurset udbydes som enkeltfag
Generel retningskompetence (MSc), Engineering Physics
Retningsspecifikt kursus (MSc), Engineering Light
Retningsspecifikt kursus (MSc), Engineering Physics
Teknologisk specialisering (MSc), Engineering Light
F4 (tirs 13-17, fre 8-12)
Campus Lyngby
Forelæsninger og grupperegning.
13-uger
F4B
Mundtlig eksamen og bedømmelse af opgave(r)
Mundtlig eksamen (70%) og skriftlige opgaver (30%)
Ingen hjælpemidler
7-trins skala , ekstern censur
10378
10378
34020.10102 , Fotonik og kvantemekanik
Alexander Huck , Lyngby Campus, Bygning 307, Tlf. (+45) 4525 3343 , Alexander.Huck@fysik.dtu.dk
Niels Gregersen , Lyngby Campus, Bygning 345A, Tlf. (+45) 4525 3789 , ngre@dtu.dk
Luca Vannucci , Lyngby Campus, Bygning 345A , lucav@dtu.dk
10 Institut for Fysik
34 Institut for Elektroteknologi og Fotonik
I studieplanlæggeren
Overordnede kursusmål
Moderne optik og fotonik benytter i stigende grad kvantefysikken til beskrivelse af optiske processer og systemer. Dette skyldes bl.a. udviklingen af laserteknologien samt arbejdet med stadig mindre optiske nano-komponenter, hvor vekselvirkninger mellem enkeltatomer og fotoner indgår. Målet med kurset er at give den studerende en god generel baggrund samt et grundigt fundament for videre arbejde med forskning inden for kvanteoptik.
Læringsmål
En studerende, der fuldt ud har opfyldt kursets mål, vil kunne:
  • Forstå kvantiseringen af det elektromagnetiske felt og benytte denne viden til at beskrive vakuum feltet samt Forstå kohærensegenskaberne af optiske kvantetilstande.
  • Forklare forskelle mellem blandede og rene kvantemekaniske optiske tilstande og beregne målbare størrelser ved brug disse tilstande.
  • Diskutere forskellige matematiske kvanterepræsentationer af optiske kvantetilstande; Fock repræsentationen, positionsrepræsentationen og Wigner funktionsrepræsentationen.
  • Beskrive forskellige måleteknikker i kvanteoptikken såsom den homodyne detektor og fotontælleren.
  • Forklare den fundamentale atom-lys vekselvirkning ved brug af semiklassisk metode såvel som den fulde kvantemekaniske metode (Jaynes-Cummings modellen).
  • Forstå åbne dissipative kvantemekaniske systemer og i særdeleshed kvanteelektrodynamik for kaviteter.
  • Diskutere hvordan et kvantesystem kan beskyttes fra dekohærens og disentanglement.
  • Diskutere forskellige optiske elementer som transformerer kvantetilstande såsom stråledeleren, den parametriske forstærker og fasepladen.
  • Diskutere og udføre udregninger på moderne anvendelser af kvanteoptikken såsom, kvantemetrologi, kvanteinformatik og kvante opto-mekanik.
  • Forstå avancerede eksperimenter i kvanteoptik.
Kursusindhold
Kurset indfører den studerende i såvel den semiklassiske som den fuldt kvantiserede beskrivelse af vekselvirkning mellem stråling og nano-strukturer. Disse metoder benyttes til at beskrive lysfeltet i forskellige kvanteoptiske tilstande samt absorption, emission og fotodetektion. I sidste del af kurset arbejdes med kvanteoptisk beskrivelse af interferens og kohærens, støjfænomener i detektorer og lasere samt generering og måling af unikke kvanteoptiske fænomener som f.eks. squeezed light og entanglement. Endelig beskrives den kvantemekaniske kobling mellem lys og nano-strukturer i optiske mikrokaviteter samt anvendelser af kvanteoptikken i metrologi og informatik. Den studerende indføres hermed i de nyeste kvanteoptiske problemer i forskningen. Ud over forelæsningerne vil den studerende lære at anvende nogle af de tillærte begreber ved kvanteoptiske eksperimenter
Sidst opdateret
02. maj, 2024